Film “Star Trek: The Motion Picture” izlazi u novom ruhu: Avantura koju nikad nećemo zaboraviti

Branislav Predojević
Film “Star Trek: The Motion Picture” izlazi u novom ruhu: Avantura koju nikad nećemo zaboraviti

LOS ANĐELES - Prvi dio legendarne naučnofantastične franšize “Star trek” dobija svoje novo izdanje pod nazivom “Star Trek: The Motion Picture Director's Edition”, koje će studio “Paramaunt” objaviti u spektakularnom izdanju visoke rezolucije.

Kao prvi dio franšize koji je napravio skok sa televizije na veliko platno i pokrenuo cijeli serijal kasnijih filmova, ostvarenje je kod ljubitelja ovog naučnofantastičnog serijala steklo kultni status u prethodnih 40 godina.

Prvobitno objavljen davne 1979. godine, prvi dugometražni film koji prikazuje avanture posade broda “Enterprajz”, na čelu sa kapetanom Džejmsom Kirkom (Vilijam Šatner) i vulkancem Spokom (Leonard Nimoj), ponovo je okupio glumačku ekipu originalne televizijske serije i odveo stvari u malo više filozofskom pravcu, nego što se to očekivalo od ove franšize.

U solidnoj režiji oskarovca Roberta Vajsa film je zahvaljujući revolucionarnim specijalnim efektima bio vizuelna poslastica za oči obožavalaca originalne serije uz kultni slogan  “Ljudska avantura tek počinje”!

Vajsov film je imao budžet od 44 miliona dolara, a na talasu pojačanog interesa publike za fantastiku postigao je solidan rezultat u bioskopima zaradivši 139 miliona dolara, da bi kroz VHS i DVD izdanja (posebno režisersku verziju iz 2001. godine) njegov uspjeh samo rastao kod publike i kritike.

Producent Dejvid Fejn i stručnjak za konzervaciju filmskih traka Majk Matesino nadgledali su restauraciju, dok se supervizor vizuelnih efekata Daren Dočetmen vratio kako bi pomogao u vođenju šestomjesečnog procesa rekonstrukcije filma.

- Ne bih mogao biti ponosniji i uzbuđeniji što sam završio “Star trek” film u 4K verziji.  “Paramaunt” je ponudio pristup originalnim snimcima bez presedana i izuzetnu podršku, a rezultati su zapanjujući. Koristeći najnovija otkrića i inovacije moderne filmske produkcije, “The Director's edition” verzija nudi danas mnogo više nego što je ranije bilo moguće. To je avantura koju nikada nećete zaboraviti - rekao je Fejn.

Kako je najavio “Paramaunt” film će se emitovati na striming servis “Paramaunt plus” 5. aprila, dok će čitav paket u visokoj rezoluciji biti dostupan u septembru. Takođe, jedan dio publike moći će ovo remasterizovano izdanje da gleda na velikom ekranu na dvodnevnom okupljanja obožavalaca nazvanom “Fathom Events”.

Priča

Scenario filma napisao je Harold Livingston, koji je kasnije priznao da je imao problema zbog pritisaka od strane glavešina studija, koji su tražili više akcije. Priča smještena u 2270. godinu otkriva misteriozni i neizmjerno moćni vanzemaljski oblak poznat kao V'Ger koji se približava Zemlji, uništavajući sve na svom putu. Admiral Kirk preuzima komandu nad nedavno preuređenim zvjezdanim brodom “Enterprajz”, vodeći ga u misiju spasavanja planete i utvrđivanja porijekla opasnog svemirskog entiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana