Film srpske rediteljke na Jutjub kanalu “Njujork Tajmsa”

Tanjug
Film srpske rediteljke na Jutjub kanalu “Njujork Tajmsa”

BEOGRAD - Kratki dokumentarni film "A Harlem Mader" srpske rediteljke Ivane Todorović nalazi se u ponudi onlajn Jutjub kanala Njujork Tajms i može se besplatno pogledati.

Film je slika sudbine osamnaestogodišnjeg Latrona Parkera, koji je napravio dokumentarni film o teškom odrastanju u Harlemu 1998, a osam godina kasnije ubijen je na ulici.

Danas se njegova majka Džin kroz svoju organizaciju “Harlem Maders SAVE” bori protiv oružanog nasilja među mladima i pomaže drugim roditeljima da se nose sa bolom gubitka.

Preplićući scene iz Latronovog filma sa scenama iz današnjeg života Džin, „A Harlem Mother“ je tragična i inspirativna priča iz prespektive majke i sina.

Film je snimala, režirala i producirala Ivana Todorović, montirala Tijana Petrović, snimatelj zvuka je David Guiteirez Camps, autor muzike je Janko Radosavljević, a dizajn postera je delo Nebojše Petrovića. Ovaj film je imao premijeru u bioskopu Alberta Mayslesa u Harlemu, prikazan je na mnogim svetskim festivalima uključujući i Kanski, a dobio je i brojne nagrade u Americi.

 "A Harlem Mother“ je završni rad Todorovićeve na katedri Documentary Media na „The New Shool“ univerziteta u Njujorku. Ivana je rediteljka kratkih socijalno angažovanih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi "Kada sam kod kuće", „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 internacionalnih filmskih festivala poput 63. Festivala u Berlinu, Berlinale Shorts; IFF u Roterdamu i mnogih drugih i osvojili su brojne nagrade svuda u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana