Film “Slagalica strave” po deseti put u bioskopima:Franšiza koja je isjekla blagajne

Branislav Predojević
Film “Slagalica strave” po deseti put u bioskopima:Franšiza koja je isjekla blagajne

LOS ANĐELES - Kultna horor franšiza “Slagalica strave” stigla je prije nekoliko dana u bioskope sa desetim nastavkom, skoro 20 godina od kada je prvi film pod tim imenom započeo stvaranje jednog od najvećih serijala u istoriji horora.

Niksobudžetni film u režiji Džejmsa Vana debitovao je početkom 2004. godine i postao neočekivani hit na blagajnama, zaradivši na 1,2 miliona dolara budžeta impresivnih 109 miliona dolara. Uslijedila je serija nastavaka koji su izgradili franšizu, koja je do sada zaradila preko milijardu dolara i stvorila čitav talas imitatora.

Sam Van, koji je iskoristio uspjeh da uskoči u prvu holivudsku ligu režirajući kako horor filmove “Opsjednuti”, tako i blokbaster hitove poput “Brzi i žestoki 7” ili Akvamen”, rekao je da je sve krenulo od iznuđene ideje da snime jeftin film, jer im niko nije htio finansirati ideje za filmove.

- Zaista je sve proizašlo iz naše želje da snimimo zaista jeftin film. Nakon godina pokušaja da pokrenemo film, shvatili smo da nam niko ne daje novac za snimanje. Šta je najjeftinije što možemo da uradimo? Dva tipa u jednoj prostoriji bez prozora. Vezaćemo ih lancima da ne mogu nigdje. Držaćemo ih u sobi uz jednu testeru. To je jeftino. To je sve što imamo za taj novac - rekao je Van.

Tandem ne samo da je napisao scenario, već su snimili i kratki film za 2.000 dolara, što je bilo dovoljno da privuku pažnju producenata iz studija “Tvisted” i da skrpe budžet od 1,2 miliona dolara.

Film počinje ni iz ničega, sa dva stranca vezana u prostoriji bez sjećanja kako su tamo stigli. Fotograf Adam (Vanel) i onkolog Lorens (Keri Elves) pokušavaju da slože dijelove priče u prljavom kupatilu s krvavim, naizgled mrtvim čovjekom u centru sobe i jednom testerom. Primorani su da igraju bolesnu igru ubice prije nego što bude prekasno, a izlaz je odsijecanje stopala jeftinom testerom. Priča je dopunjena likovima poput Danija Glovera, koji glumi detektiva Tejpa, koji je opsjednut pokušajem da uhvati misterioznog ubicu Džigsoa, kojeg je tumačio karakterni glumac Tobin Bel koji je, u svojim 60-im godinama.

Film je doslovno eksplodirao u bioskopima, višestruko povrativši budžet, a kontroverzne kritike na račun slašerskog mučenja žrtve uz opise poput “sadistička porno turtura”, “jeftino krvoproliće” i slično, samo su pojačale marketing i interes publike. Original drži visoke ocjene na sajtovima poput “IMDB-a” ili “Roten Tomejtos” i uglavnom ga publika ocjenjuje daleko bolje od filmskih kritičara. Izrodio je serijal koji čini deset filmova, od čega su prvih sedam izlazili u sedam uzastopnih godina, šireći mitologiju oko sadističkog ubice Džonija Kremera Džigsoa, koji je postao jedna od ikona žanra poput Fredija Krugera ili Majkla Majersa.

Bez obzira na nekoliko najava oko gašenja serijala, deseti film je stigao u bioskope i već za prvi vikend zaradio je 29 miliona dolara, čime je pokrio budžet od 18 miliona dolara. Naravno, uspjeh znači da se već pronose glasine o 11. nastavku za jubilej koji stiže sljedeće godine, a priču manje-više znate, soba, žrtve, Džigso i testera, da reže po nervima publike i bioskopskim blagajnama.

Desetka

Režiju i montažu desetog nastavka potpisuje Kevin Grejtert, a scenaristi su Džoš Stolberg i Piter Goldfinger. U filmu glume Tobin Bel i Šejn Smit, koji ponavljaju svoje uloge iz prethodnih filmova. Smješten između događaja iz prvog (2004) i drugog filma (2005), Džon Kramer putuje u Meksiko sa nadom da bi ga eksperimentalni postupak mogao izliječiti. Međutim, ubrzo se pokazalo da je operacija prevara, zbog čega otima odgovorne i podvrgne ih seriji smrtnih zamki. Film ima prilično pozitivne kritike, a mnogi su ga opisali kao najjači nastavak poslije prvog filma i pohvalili Belovu izvedbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana