Film “Sjevernjak”, režisera Roberta Egersa, dočekan hvalospjevima: Vikinški Hamlet u krvi i blatu Islanda

Branislav Predojević
Film “Sjevernjak”, režisera Roberta Egersa, dočekan hvalospjevima: Vikinški Hamlet u krvi i blatu Islanda

LONDON - Prve reakcije na istorijski ep “Sjevernjak”, novi film kultnog režisera Roberta Egersa, eksplodirale su na društvenim mrežam nakon svjetske premijere u Stokholmu najavljujući da publiku čeka uzbudljiva kinematografska vožnja.

Film “Sjevernjak” (“The Northman”) je Egersovo treće dugometražno ostvarenje koje je uslijedio nakon uspjeha horora “Vještica”  i “Svetionik” i predstavlja krajnje slobodnu adaptacija Hamleta, prateći Aleksandra Skarsgarda kao Amleta, vikinškog princa, koji želi da osveti smrt svog oca u mraku, krvi i blatu srednjovjekovnog Islanda. Glumačku ekipu osim Skarsgarda čini zvjezdana postavka: Nikol Kidman, Anja Tejlor-Džoj, Itan Hok, Viljem Defo i pjevačica Bjork. Prethodni trejleri i komentari režisera obećali su da će isporučiti divlju akciju i uzbuđenje, podržane istorijskom preciznošću i rediteljevim zaštitnim znakom, ogromnom pažnjom prema detaljima. Film je dočekan izuzetno pozitivnim reakcijama, uz konsenzus kritičara koji se slažu da film ima maestralan epski obim, sa sjajnim izvedbama glumačke ekipe, posebno Skarsgarda. Kritike su takođe naglasile impresivne vizualne elemente filma i surovu brutalnost, te dobar spoj akcionog spektakla i ozbiljnog poniranja u vikinšku mitologiju. Film je inspiraciju, osim u Šekspirovom klasiku, potražio u islandskim osvetničkim sagama, a koscenarista uz Egersa je i Sjon Sigurdson, islandski pjesnik i romanopisac. Film je snimljen na lokacijama širom Sjeverne Irske i Republike Irske, uz vrlo teške uslove na setu gdje su glumci prolazili pravi pako u blatu i snijegu.

Sa svojim budžetom od 90 miliona dolara, jednoglasno pozitivnim reakcijama kritike i publike na premijeri, film bi mogao postati pravi hit na bioskopskim blagajnama, zadirući na teren koji je filmove poput “Gladijatora” i “Hrabrog srca” učinio komercijalno uspješnim iako sam autor kaže da je to i dalje prilično čudan film.

-”Sjevernjak” je umjetnički nastrojen, ali ujedno i komercijalni vikinški spektakl. Iako sam imao namjeru da snimim istorijski ep sličan “Hrabrom srcu” ili “Gladijatoru”, on je nekako ostao na mojoj čudnoj i mračnoj  strani - rekao je Egers. Iako se Egers smatra jednim od najboljih autora savremene kinematografije, njegovi filmovi su se ranije borili da pridobiju širu publiku sa obzirom na njihov često uznemirujući ton, mračnu atmosferu i jedinstven stil. Ipak, uz pomoć zvjezdane glumačke ekipe, većeg budžeta i talasa pozitivnih reakcija sa novim ostvarenjem mogao bi da preskoči barijeru i postigne mejnstrim uspjeh. Film dolazi u domaće bioskope 14. aprila dok američka premijera stiže nešto kasnije 22. aprila.

Porijeklo

Ovo nije prvi put da Aleksandar Skarsgard, glumac švedskog porijekla, igra lik vezan za skandinavske korijene.

Jedna od uloga koja ga je proslavila kao glumca jeste lik Erika Nortmena, vikinga koji je postao vampir u slavnoj “HBO” seriji “Prava krv” , jednom od najvećih komercijalnih trijumfa moderne televizije. U novom filmu on glumi Amleta koji kao dječak svjedoči ubistvu svog oca, kralja Aurvandila koje je počinio njegov stric Fjolnir. Nakon što mu zarobe majku, kraljicu Gudrun, on bježi iz rodne zemlje i zaklinje se da će se osvetiti za sve što mu je u ranoj mladosti oduzeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana