Film “Sivi čovjek” braće Ruso od petka na “Netfliksu” VIDEO

Priredio: Branislav Predojević
Film “Sivi čovjek” braće Ruso od petka na “Netfliksu” VIDEO

NjUJORK - Akcioni triler “Sivi čovek”, koji su režirala braća Entoni i Džo Ruso, sa Rajanom Goslingom u glavnoj ulozi biće objavljen na “Netfliksu” u petak.

Film je ograničenu bioskopsku distribuciju započeo ove sedmice, a na striming stiže kao jedan od najskupljih filmova u istoriji “Netfliksa”, sa budžetom od 200 miliona dolara. Produkcija studija “Marvel”, uz kreativni nadzor braće Ruso (režija i koscenaristi), adaptacija je istoimenog špijunskog trilera Marka Grinija sa zvjezdanom glumačkom ekipom koju osim Goslinga čine Kris Evans, Ana de Armas, Džesika Henvik, Vagner Mura, Alfre Vudard i Reže-Džin Pejdž.

Gosling tumači pomenutog Sivog čovjeka, plaćenog ubicu i bivšeg operativca CIA, poznatog još kao Kurt Džentru/Sijera Siks. U pitanju je vrhunski profesionalac, koji je legenda u carstvu špijunaže i prljavih poslova. Kada slučajno otkrije mračnu tajnu agencije za koju povremeno radi, on postaje primarna meta i progone ga po cijelom svijetu sadistički kolega Lojd Hansen i vrhunski tim međunarodnih ubica.

Braća Ruso su planirala da snime ovaj film prije desetak godina, ali rad za “Marvelove” blokbastere uz serijale “Kapetan Amerika” i “Osvetnici” oduzeo im je mnogo vremena, ali su na kraju posao ipak priveli kraju.

- Napravio sam adaptaciju te knjige dok smo radili na “Zimskom vojniku”, ali onda su nam ponudili “Građanski rat”, a zatim i “Osvetnike”. Mi smo, naravno, morali da odstupimo od projekta i on je krenuo na svoje putovanje bez nas. Kada smo se vratili nakon “Osvetnika”, obezbijedili smo prava od “Sonija” i doveli Kristofera Markusa i Stivena Mekfilija da rade na scenariju. To je trenutna verzija filma - rekao je Entoni Ruso.

Zanimljivo je da Kris Evans prvi put tumači negativca, lik koji tumači Ana de Armas ne postoji u knjizi, a Džo Ruso kaže da bi film, ako budu dobre reakcije publike, mogao postati okosnica za novu franšizu.

- Ovo je veliki film. U njemu su velike filmske zvijezde i devet akcionih setova. Tražili smo način da uravnotežimo film, izbalansiramo narativ, akciju i ansambl. Znali smo da želimo snažan ženski lik u filmu i da će Lojd biti mnogo opasniji nego u knjizi. Nadamo se da će biti komercijalno uspješan i da će ga publika voljeti kako bismo eventualno snimili nastavak jer volimo te likove i njihov svijet - naveo je Džo Ruso.

Prve reakcije kritike su pomiješane, na veb stranici “Roten tomejtos” 52 odsto od 98 kritika kritičara je pozitivno, sa prosječnom ocjenom 5,6.

- “Sivi čovjek” ima zvjezdani obris zabavnog akcionog trilera, ali je ispunjen ostacima daleko boljih filmova - stoji u jednom od prikaza na sajtu “Roten tomejtos”, dok mu je publika na sajtu IMBD dala ocjenu 6,8 od mogućih 10.

Knjige

Mark Grini (1967) je američki pisac i publicista koji je roman “Sivi čovjek” objavio 2009. godine kao začetnika franšize sa istoimenim glavim junakom. U sklopu ovog serijala do danas je objavljeno još 10 nastavaka, a Grini je u međuvremenu pomagao pokojnom velikanu tehno-trilera Tomu Klensiju na njegova posljednja tri romana. Nakon Klensijeve smrti (2013) napisao je sam još četiri romana sa Džekom Rajanom kao glavnim junakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana