Film “Šest dana juna” ponovo u bioskopu

B. P.
Film “Šest dana juna” ponovo u bioskopu

BEOGRAD - Nova, digitalno restaurisana verzija filmskog klasika “Šest dana juna”, čiju režiju potpisuje Dinko Tucaković, a scenario Nebojša Pajkić, biće danas premijerno prikazana u okviru programa “A1 Kinoteka”.

Ovo je 34. film koji je digitalno restaurisan u okviru projekta “A1 Kinoteka”, čime se nastavlja misija očuvanja i ponovnog oživljavanja domaćih filmskih klasika, omogućavajući publici da doživi stare priče u vrhunskom kvalitetu slike i tona.

Ovaj kultni film, snimljen 1985. godine, osim po autorskom pečatu koji su dali reditelj i scenarista, neobičnom zapletu i atmosferi te fantastičnoj glumačkoj ekipi, ostao je zapamćen i po nezaboravnoj muzici koju je komponovao Vlada Divljan, a izveo čuveni jugoslovenski bend “Vis Idoli”, što je i posljednji zajednički album ovog sastava.

Numere iz filma slušaju se i danas, a neke od najpoznatijih su: “Ona to zna”, “Ljubavi” i druge. Radnja filma odvija se u gradiću u unutrašnjosti u kojoj glavni lik, koga tumači Nebojša Krstić,  provodi posljednje dane, šest dana juna, pred odlazak u vojsku u neobaveznom druženju. Planirani dani poprimiće neizvjestan tok kada se u mjesto vrate njegovi vršnjaci koji studiraju u velegradu. U studentskoj grupi je i lijepa djevojka, kojoj glavni lik pokušava nespretno da se približi.

Umjesto u vojsku, tog jutra on će krenuti putem neizvjesnosti. Glavne uloge u filmu osim Krstića odigrali su Olivera Marković, Gorica Popović, Irfan Mensur, Stojan Stole Aranđelović, Dušan Janićijević i drugi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana