Film Proslava Brune Ankovića najbolji na Pulskom festivalu

Tanjug
Film Proslava Brune Ankovića najbolji na Pulskom festivalu

PULA- Na Pulskom filmskom festivalu "Veliku zlatnu arenu" za najbolji film osvojila je “Proslava” reditelja Brune Ankovića, koja je dobila i "Zlatnu arenu" za najbolji scenario, za najbolju mušku glavnu ulogu i fotografiju, saopštili su danas organizatori.

Na svečanoj dodjeli nagrada 71. Pulskog filmskog festivala u sredu u Istarskom narodnom kazalištu dokumentarac “Naša djeca” Silvestra Kolbasa osvojio je "Zlatne arene" za režiju i za montažu, saopštio je festival.
    
U konkurenciji Glavnog programa bilo je 11 filmova iz sekcije "Hrvatski film" i 11 filmova "Hrvatske manjinske koprodukcije", a žiri su činili Nina Violić, Nina Velnić, Mirta Puhlovski, Goran Marković i Nebojša Slijepčević.
    
“‘Proslava’ je djelo koje zahteva potpunu koncentraciju gledaoca. Nelinearno ispričana priča svoju poentu moćno razotkriva tek pri samom kraju ostavljajući puno prostora za diskusiju", obrazložio je žiri nagradu za najbolji film.
    
U obrazloženju "Zlatne arene" reditelju Kolbasu, žiri je naveo da je stvorio "hrabro, dirljivo, toplo, razigrano, ponekad tragično, i iznimno kompleksno filmsko djelo u kom nema granice između ličnog i filmskog, i koje emotivno razara gledatelja.”
    
U sekciji "Hrvatski film" "Zlatna arena" za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Bernardu Tomiću za "Proslavu". 
    
Žiri je ocijenio da Tomić upečatljivo igra lik kog "pratimo u njegovom odrastanju na rubu gladi, od nezrelog, gotovo nevinog, zaljubljenog dječaka, do odraslog muškarca kojeg obuzima strah od smrti".
    
"Zlatna arena" za najbolju glavnu žensku ulogu pripala je Lani Barić za film “Šlager”, redatelja Nevija Marasovića, a žiri je ocenio da su sredstva koja glumica koristi "daleko od predvidivosti, a u gledaocu postižu prepoznavanje svih emocija kroz koje njen lik prolazi".
    
"Zlatna arena" za najbolju sporednu mušku ulogu pripala je Borisu Isakoviću za ulogu u filmu "Svemu dođe kraj" redatelja Rajka Grlića.
    
"Isaković lakoćom, šarmom i velikom glumačkom snagom postiže satirični odmak koji se gotovo ne može videti, ali ga se snažno oseća", ocenio je žiri. 
    
"Zlatna arena" za najbolju sporednu žensku ulogu dodeljena je Juditi Franković Brdar za film “Sveta obitelj”, rediteljke Vlatke Vorkapić, pošto je svoj lik otelotvorila "šarmantno, s velikom lakoćom i razigranošću".
    
Među brojnim ostalim "Zlatnim arenama" i nagradama festivala, "Breza" za najbolju debitantkinju pripala je Luni Pilić za “Svetu obitelj”, gde je igrala svoj lik "bez imalo samosažaljenja, vrlo prirodno i zanimljivo u reakcijama s partnerima i čak ponekad prkosno i snažno". 
    
Za scenario "Proslave" "Zlatnu arenu" je osvojila Jelena Paljan, koja je "sa vrlo malo dijaloga, inteligentnim scenarističkim odlukama i zanimljivim filmskim jezikom izgradila priču".
    
"Zlatna arena" za najbolju "Hrvatsku manjinsku koprodukciju" dodeljena je filmu “Domaćinstvo za početnike”, reditelja Gorana Stolevskog, navedeno je u saopštenju.

U  toj sekciji "Zlatnu arena" za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je je Ilinci Manolače (Manolache) za "Ne očekuj previše od kraja svijeta”, redatelja Radu Jude, a za mušku ulogu Leon Lučev za film “Radnička klasa ide u pakao” reditelja Mladena Đorđevića.
    
Nagrada "Fabijan Šovagović" Pulskog filmskog festivala uručena je u subotu glumcu Slavku Štimcu za izuzetan doprinos kinemtografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana