Film “Povratak džedaja” ponovo u bioskopima od 28. aprila: Klasik koji je imao silu na svojoj strani

Branislav Predojević
Film “Povratak džedaja” ponovo u bioskopima od 28. aprila: Klasik koji je imao silu na svojoj strani

LOS ANĐELES - Jedan od najvećih filmskih hitova osamdesetih “Ratovi zvijezda: Epizoda 6 - Povratak Džedaja” vraća se u bioskope širom svijeta 28. aprila.

Bioskopska repriza će obožavaocima “Ratova zvijezda” pružiti priliku da proslave ovaj klasik uoči njegove 40. godišnjice koja dolazi 25. maja, kada je originalno prikazan davne 1983. godine. Sam film je završni dio tzv. originalne trilogije “Ratova zvijezda”, zajedno sa filmovima “Nova nada” (1977) i “Imperija uzvraća udarac” (1980), koja je pod kreativnim vođstvom Džordža Lukasa stvorila megapopularnu franšizu tešku milijarde dolara.

Oko filma se lome brojne kontroverze unutar fandoma franšize, od tvrdnji da je usmjerio serijal u komercijalizaciju i da je s njim Lukas pogubio konce priče, kako bi prodao što više marketinške robe do ogromnog uspjeha na blagajnama i kritičkih pohvala. Sama priča se bavila Pobunjeničkim savezom koji nastoji da sruši drugu Zvijezdu smrti koju je izgradilo Galaktičko carstvo, dok Džedaj vitez Luk Skajvoker pokušava da spase svog oca, Darta Vejdera od mračne strane sile.

U svakom slučaju, film u režiji Ričarda Markanda oborio je tadašnji rekord u prvom vikendu prikazivanja sa iznosom od 45 miliona dolara, dok je na svjetskom nivou zarada iznosila preko 400 miliona dolara, što je bilo dovoljno da bude najgledaniji film 1983. godine.

Ukupno, prva trilogija o “Zvjezdanim ratovima” ostvarila je zaradu od preko milijardu i trista miliona dolara od bioskopskog prikazivanja, a u zbiru sa zaradom od prodaje video i DVD izdanja te autorskih prava na igračke, stripove, knjige, video-igre i sl. iznos se približava cifri od deset milijardi dolara.

Obuzet produkcijom, finalizacijom specijalnih efekata i vođenjem računa o svakoj sitnici u vezi sa izgledom filma, Lukas je u “Povratku džedaja” pomalo potisnuo scenario (Lukas i Lorens Kasidan) i režiju u drugi plan, tako da smo dobili komercijalniju i pitkiju verziju u odnosu na dva prethodna dijela. Sve eventualne propuste u priči i Markandovoj na momente neodlučnoj režiji (kasnije je komentarisao da je Lukas bio upadljivo prisutan na setu šaleći se: “To je kao da pokušavate da režirate 'Kralja Lira' - sa Šekspirom u susjednoj sobi!”), nadoknadio je više nego ubjedljiv finalni obračun Imperatora, Darta Vejdera (oca) i Luka Skajvokera (sina), krunisan povratkom Vejdera na stranu dobra i prvim pokazivanjem lica ispod kacige nakon tri filma.

Film su kritičari dobro prihvatili, uz snažne pohvale za specijalne efekte i akcione sekvence, performanse, partituru Džona Vilijamsa i emocionalnu težinu. Prema veb stranici “Roten tomejtos”, 83 odsto kritičara je filmu dalo pozitivnu recenziju s prosječnom ocjenom 7,30, na osnovu 99 kritika kritičara.

- Iako nije uspio da dosegne kinematografske visine svojih prethodnika, “Povratak džedaja” ostaje zabavna naučno-fantastična avantura i prikladan kraj klasične trilogije - saglasni su kritičari.

Originalna trilogija dobila je kasnije tri prednastavka i tri nastavka te brojne animirane i igrane serije vezana za svijet franšize, koje su ovu sagu o borbi dobra i zla u jednoj dalekoj galaksiji pretvorile u poslovno-umjetničko carstvo bez premca.

“Dizni”

Film “Povratak džedaja” neće biti prvi put da “Dizni” nakon kupovine “Lukas filma” vraća stari film iz serija u bioskope. Prošle godine se nakratko vratio “Odmetnik jedan” na veliki ekran u iščekivanju debija serije “Andora” na “Dizni plus”. Tokom 2020. godine, takođe je bilo moguće vidjeti film “Imperija uzvraća udarac” u bioskopima između dva zatvaranja zbog pandemije “kovida 19”. Treba pomenuti da je “Dizni” nedavno objavio da se spremaju tri nova filma te da je druga sezona animirane serije “Priče o Džedajima” u produkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana