Film “Pet noći kod Fredija” od danas u domaćim bioskopima: Medvjedić ubica u napetom hororu

Branislav Predojević
Film “Pet noći kod Fredija” od danas u domaćim bioskopima: Medvjedić ubica u napetom hororu

BANjALUKA - Film koji željno očekuju svi ljubitelji horor žanra “Pet noći kod Fredija” večeras će biti premijerno prikazan u banjalučkom bioskopu “Sinepleks Palas”.

Iza ovog napetog filma koji je adaptacije kultne video-igre stoji producentska kuća “Blumhaus”, koja je publiku širom svijeta oduševila filmovima “M3gan”, “Crni telefon” i “Nevidljivi čovjek” i novim nastavcima serijala “Noć vještica”. Film je režirala Ema Tami prema scenariju koji je napisala zajedno sa kreatorom igre Skotom Čavtonom i scenaristom Setom Kudbakom. Fenomen zastrašujuće igre pretvoren je u bioskopski doživljaj koji ledi krv u žilama svojom kombinacijom ubilačkih igračaka i mladića koji pokušava preživjeti košmar iz dječijih noćnih mora. Ideja na kojoj je baziran film, po riječima režiserke Tami, proganja je od djetinstva.

- Kao klinka bila sam fascinirana sa animatronikom u restoranima sa porodičnom tematikom. Cijeli Fredijev svijet mi je nostalgičan na zaista moćan način. Izazvao je osjećaje i slike na koje ne samo da imam lijepa sjećanja, već i neka čudno osjećanja straha. Pomislila sam, to je savršena žanrovska mješavina i kakav kul svijet za film - rekla je Tami.

U centru priče je problematični mladić po imenu Majk, koji se brine o svojoj desetogodišnjoj sestri, progonjen nestankom njegovog mlađeg brata prije više od decenije. Očajan zbog posla Majk pristaje da preuzme poziciju noćnog čuvara u napuštenom zabavnom parku “Fredijev svijet picerija”, gdje brzo otkriva da ništa nije onako kako se čini. Uz pomoć lokalne policajke po imenu Vanesa, on pokušava da preživi noćnu moru punu ubilački nastrojenih animatronskih robota, koji lišavaju života svakog ko se iza ponoći nađe u parku.

Glavne uloge u filmu tumače Džoš Hačerson, Elizabet Lejl, Pajper Rubio, Ket Koner Sterling, zajedno sa Meri Stjuart Masterson i Metjuom Lilardom. Rane projekcije na blagajnama predviđaju da će film zaraditi do 33-42 miliona dolara u prvom vikendu i 60-90 miliona dolara ukupnoj u prvoj nedjelji, čime bi “Blumhaus” dobio novu potencijalno isplativu horor franšizu, ponovo potvrđujući svoj unikatni status unutar filmske industrije.

Igra

Franšiza “Pet noći kod Fredija” serija je video-igara i medijska franšiza koju je kreirao Skot Čaton 2014. godine. Glavna serija sastoji se od devet video-igara koje se odvijaju na lokacijama povezanim sa izmišljenom franšizom porodičnog pica restorana “Kod Fredija”, poznatom po svoj svojoj maskoti, animatronskom medvjedu Frediju Fazberu. U većini igara igrač preuzima ulogu noćnog čuvara, koji mora koristiti alate kao što su bezbjednosne kamere, svjetla, vrata i ventilacijski otvori da bi se odbranio od animatronskih likova koji postaju pokretni i neprijateljski raspoloženi noću. Franšiza uključuje spinof igre i druge medije, kao što su trilogija romana i animirana serija. Do ove godine igra je prodata u više od 33,5 miliona primjeraka širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana