Film o stradanju srpske djece osvojio prvo mjesto na festivalu Stokholmu

Srna
Foto: Arhiva

Film "33 anđela" režisera Gorana Vukčevića, o stradanju srpske djece u norveškim logorima tokom Drugog svjetskog rata, osvojio je prvo mjesto na filmskom festivalu "Banef" u Stokholmu, a sljedeće godine će biti promovisan u Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici Zoran Sinkić.

Sinkić je rekao novinarima da je film sniman i u Kozarskoj Dubici uz svjedočenja potomaka nevinih žrtava sa područja ove opštine Aleksandra Banjca, Gorana Vlajnića i Zdravka Janjoša, te da je premijerno prikazan u Nišu i Beogradu, a potom u Norveškoj. 

On je najavio da iduće godine počinje promocija ovog filma u Republici Srpskoj. 

Sinkić, koji je u martu ugostio filmsku ekipu, rekao je da su mnoge scene snimane u Kozarskoj Dubici gdje su zabilježena potresna svjedočenja srodnika stradalih u norveškim logorima. 

"Čast je znati da tu ekipu čine ljudi iz Norveške, preko Srbije do Gradiške. To je potresna istorijska priča koja govori o stradanju srpske djece u logorima u Norveškoj tokom Drugog svjetskog rata. Mi iz SPKD `Prosvjeta` potrudili smo se da im budemo na usluzi i da im pomognemo koliko možemo", naveo je Sinkić. 

Osim izvršnog producenta i direktora filma Branka Dimovića Dimeskog, Kozarsku Dubicu početkom godine posjetili su Vukčević, doktor filozofije i teologije iz Norveške koji je narator u ovom filmu Johanes Solberg, kao i Branislav Gajić iz Gradiške - srodnik jednog od trideset troje srpske djece umorene u norveškim logorima. 

Direktor Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Dijana Kondić ukazala je na značaj ovakvih filmova s obzirom na to da je sve manje preživjelih logoraša. 

"Zabilježena svjedočenja o stradanju tokom Drugog svjetskog rata predstavljaju audio-vizuelni trag od nemjerljivog značaja kako bismo budućim naraštajima ukazali na to šta nikada ne smiju dozvoliti", rekla je Kondićeva.

Ona je najavila da će film "33 anđela" biti prikazan i u Kozarskoj Dubici. 

"Prikazivanje ovog filma otvoriće novo poglavlje kada je riječ o istorijskim činjenicama, ali i o odnosu dva naroda", istakla je Kondićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana