Film o Bajfordu u čast Nevena

RTS
Film o Bajfordu u čast Nevena

Na proslavi 40. rođendana "Nevena", jedne od najpopularnijih televizijskih serija za djecu, snimljeni su posljednji kadrovi filma o njenom reditelju i scenaristi Džonu Timotiju Bajfordu.

Autor filma u produkciji RTS-a i Studija B je Velimir Pavlović, a po jubileju serije i broju dana preostalih do premijere filma, događaj je nazvan "40 godina i 40 dana".

Generaciji današnjih pedesetogodišnjaka i nešto mlađima od njih, "Neven" je bila kultna serija za djecu. Bilo je to svojevrsno televizijsko čitanje istoimenog časopisa, koji je krajem 19. vijeka uređivao srpski pjesnik Jovan Jovanović Zmaj, u režiji britanskog reditelja Džona Timotija Bajforda.

- Ja sam insistirao na tome da glumci govore tekst apsolutno tačno, kako je bilo napisano. I bio je jedan tekst, Miša Tomić ga je imao, i pretposlednja reč je bila astal, ne sto. I on je uvek rekao sto, a ja sam ga vraćao. I 24 puta smo snimali, dok nije rekao astal - prisjeća se Bajford.

Serija "Neven" bila je rado gledana kako u premijeri, tako i u repriznim terminima.

- Voleo sam je iz više razloga. Jedan od njih je bio što nam je čovek koji je došao iz Engleske približio našeg pisca Jovu Zmaja na jedan beskrajno šarmantan način - kaže reditelj Dušan Kovačević.

Za rođendan "Nevena" poklon reditelju je film o njegovom životu. Ugovor o koprodukciji potpisali su direktori RTS-a i Studija B.

- Ovo je posao koji ne priznaje vrednosti, autoritete, niti čuva uspomene na one koji su bili značajni i veliki u našoj profesiji. Zato je retko da neko za života dobije ono što mislim da su zaslužili Ljudmila i Timoti Bajford. Uradili su ogromnu stvar za generacije naše dece - smatra generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Direktor Studija B Aleksandar Timofejev ističe da je za njega "čast i zadovoljstvo što Studio B zajedno sa RTS-om učestvuje u koprodukciji pravljenja filma o čuvenom Bajfordu".

- Bajford je u suštini bio u toj prvoj ekipi i neka duša najlegendarnije televizijske serije na svetu, Monti Pajton cirkusa. A i nama je napravio "Neven" i "Poletarac" - rekao je autor filma Velimir Pavlović.

Film će biti prikazan za 40 dana.

Jedva čeka film

Ako ga u duhu naziva filma zapitamo ko je Džon Timoti Bajford, ovaj reditelj kao da ne zna šta se sve može očekivati u filmu.

- Ja jedva čekam da gledam film, da nešto saznam - ističe legendarni Bajford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana