Film “Kelti” osvojio nagradu na festivau u Beču

Tanjug
Foto: Tanjug

BEČ - Novi domaći igrani film „Kelti“ Milice Tomović osvojio je sinoć nagradu žirija čitalaca bečkog lista „Štandard" na upravo završenom Filmskom festivalu “Viennale” u Beču, pokrenutog još davne 1960. godine.

Kada je riječ o dugometražnim ostvarenjima, na ovom izdanju prikazana su još dva srpska filma - dokumentarci “Pejzaži otpora” Marte Popivode i “Rampart” Marka Grbe. Prikazani su i mnogi zapaženi festivalski hitovi iz ove godine, kao što su: “The Power  of the Dog ” Džejn Kempion, “Zerosand Ones” Ejbela Ferare, “Happening” Odri Divan, “The Frenc Ehit t” Ejzezela Džejkobsa, “Benneta” Pola Ferhovena. Dodjeljeno je pet nagrada i priznanja na festivalu, a među nagrađenima je spomenuti srpski film „Kelti“ Milice Tomović, čiju je produkciju podržao Filmski centar Srbije. Novi srpski film predstavlja i debi autorke na planu igranog dugometražnog ostvarenja.

Ovu nagradu u Beču dobija film koji nema austrijskog distributera i čije prikazivanje po bioskopima Austrije žiri posebno preporučuje. Ukoliko film pronađe distributera, list „Štandard" će onda to podržati besplatnim reklamnim prostorom na svojim stranicama. Drama “Kelti“ u prvoj polovini juna ove godine osvojila je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnom takmičarskom programu 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala „Molodist“ u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI istom prilikom.

Takođe, film je osvojio i nagradu “Srce Sarajeva” za režiju na Sarajevo film festival 2021. Svetsku premijeru ovaj film je imao zimus u „Panorama“, zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala - “Berlinale 2021”, koji je realizovan onlajn. Uloge u „Keltima“ tumače Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Ðokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas. Rediteljka i scenaristkinja “Kelta” Milica Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda televizijske serije ”Jutro će promeniti sve” (2018). Postigla je uspeh sa kratkim igranim filmom „Tranzicija“ (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu, Libanu i na Kipru, i ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma i Sarajevskom filmskom festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana