Film iz Srpske u konkurenciji

Aleksandra Madžar
Film iz Srpske u konkurenciji

Vrnjačka Banja - Filmovi “Falsifikator” Gorana Markovića i “Odumiranje” Dušana Spasojevića biće prikazani prve večeri Festivala filmskog scenarija koji počinje 13. avgusta u Vrnjačkoj Banji.

Markovićev i Spasojevićev film biće prikazani na Ljetnjoj pozornici u okviru takmičarskog dijela programa. “Falsifikator” je većim dijelom snimljen u Republici Srpskoj, sa dijelom glumačke ekipe iz Srpske. Nastao je u produkciji “Drina filma” i “Balkan filma”, a Radio-televizija Republike Srpske i “Jadran film” su koproducenti.

Ljubitelji sedme umjetnosti imaće priliku da četiri dana, od 13. do 17. avgusta, uživaju u srpskim filmovima, ali i u bogatom pratećem programu.

Druge takmičarske večeri biće prikazan film “Ljuljaška” Tamare Drakulić i Ane Ivanović, koje su i glavne junakinje ovog filma za koji su ideju dobile vodeći radio-emisiju tokom koje su slušaoce vodile na imaginarno putovanje sjevernim američkim kontinentom.

Na repertoaru takmičarskog programa druge večeri su filmovi “Mamaroš” Momčila Mrdakovića, kao i ostvarenje “Gde je Nađa” scenariste Koste Peševskog.

“Ljubav dolazi kasnije” Hadži Aleksandra Đurovića i film “Vir” Bojana Vuka Kosovčića, kao i ljubavna tragikomedija “S/Kidanje” Koste Đorđevića publika će imati priliku da pogleda u četvrtak, 15. avgusta, takođe u takmičarskom dijelu programa.

Festival scenarija i ove godine biće prilika da se predstave kratki studentski filmovi. Četvrti dan festivala, 16. avgust, pored takmičarskog dijela obilježiće i program “In memoriam”, kada će biti održana promocija “Malog ekrana” Mome Kapora i “Doktor Rej i đavoli” Dinka Tucakovića. Poslije promocije slijedi prikazivanje filmova “Artiljero”, “Država” i “Krugovi”.

Svečano zatvaranje festivala obilježiće prikazivanje filma “Kad svane dan” koji je van konkurencije i “Ljudožder vegetarijanac”.

Simpozijum

Na festivalu će 14. avgusta biti održan i tradicionalni program “Simpozijum”, te otvaranje Kuće scenarija.

Kao i svake godine, u okviru “Simpozijuma” stručnjaci iz svijeta filma diskutovaće o različitim temama iz svijeta sedme umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana