Film “Fleš” postaje promašaj godine na bioskopskim blagajnama

Branislav Predojević
Film “Fleš” postaje promašaj godine na bioskopskim blagajnama

LOS ANĐELES - Studio “Vorner braders” suočava se sa gubitkom većim od 200 miliona dolara u finansijskoj katastrofi nakon neuspjeha filma “Fleš”, svog novog superherojskog blokbastera.

Veliki filmski studiji redovno se kockaju na blagajnama dajući budžete od stotina miliona dolara za filmove koji bi mogli da budu veliki hitovi ili promašaji na blagajni. Ipak, čini se da je najnoviji film njihovog filmskog studija DC rađen po stripu “Fleš”, koji je imao budžet 200 - 220 miliona dolara, a trenutno ima globalnu zaradu od samo 215 miliona dolara (što nije dovoljno ni za pokrivanje troškova), nastavak silazne putanje studija, koji na sve načine pokušava da se vrati na stazu uspjeha.

Da bude gore, u filmu se vratio Majkl Kiton u legendarnoj ulozi Betmena, tu je i Ben Aflek kao Mračni vitez, tu je i Superdjevojka, a sam film je zasnovan na jednom od najboljih DC stripova “Flešpoint” iz 2011. godine, čiji autori su kultni strip umjetnici Džef Džouns i Endi Kjubert, ali ni to nije moglo da film spase od propasti.

Krivicu za to djelimično snose brojni skandali vezani za glavnu zvijezdu Ezru Milera, uključujući ozbiljne optužbe za narkotike, nasilje, upotrebu vatrenog oružja i seksualno uznemiravanje, zbog čega nije ni bilo ozbiljne glumačke promocije, ali, s druge strane, negativna slika u vezi sa DC ekranizacijama počela se stvarati i ranije.

Loši rezultati “Vornera” počeli su dok se na čelu DC odjeljenja još nalazio režiser Zek Snajder, koji je svojom vizijom ekranizacija DC stripova trebalo da na blagajnama parira “Marvelovom” filmskom univerzumu, ali nakon početnih solidnih uspjeha sa filmom “Čovjek od čelika”, prvim dijelom “Čudesne žene” i “Akvamena”, to se polako počelo pretvarati u seriju problema, gubitaka i skandala. Snajderova mračna i radikalna vizija, suprotstavljena strip nasljeđu, marketinški promašaji, čudan izbor režisera i scenarista, sukobi na setu, promjene ekipe tokom snimanja te težak sukob studija i glumca Dvejna Džonsona u vezi sa filmom “Crni Adam” na kraju su doveli do Snajderovog odlaska sa čela kreativnog tima.

Kako bi se spaslo što se može spasti, doveden je režiser i scenarista Džejms Gan koji se proslavio radeći “Čuvare galaksije” za konkurentski “Marvel”, dok je za DC snimio zabavni rimejk “Odreda samoubica” (2021) i odličnu seriju “Mirotvorac” (2022), ali on je zatekao nekoliko započetih produkcija koje je morao privesti kraju prije svog najavljenog restarta kompletnog DC univerzuma i jako lošeg imidža franšize kod publike.

Nakon teških promašaja sa filmovima “Liga pravde”, “Crni Adam” i “Šazam 2: Pesnica bogova” rizikovanje sa kontroverznim Milerom i “Flešom”, kako bi se opravdali visoki troškovi produkcije, na kraju se pretvorilo u novu katastrofu za kompaniju “Vorner”. Pad “Fleša” na blagajnama u drugoj sedmici prikazivanja od 73 odsto bio je drugi na listi najgorih padova za ekranizacije stripova nakon propasti “Morbijusa”, a da bude gore za DC i “Vorner”, u bioskope tek treba da dođu superherojski filmovi “Plava buba” i drugi dio “Akvamena”, čije su produkcije takođe pratili brojni problemi, od loših utisaka na probnim projekcijama do pomjeranja datuma premijera.

Ukratko, male su šanse da čak i stvarne superherojske karakteristike mogu pomoći “Vorneru” da izbjegne nove gubitke, dok nove projekte u razvoju tek čekaju ozbiljna iskušenja.

Planovi

Šef studija DC Džejms Gan prije nekoliko mjeseci objavio je u kom pravcu će se kretati njihova superherojska franšiza i taj plan je, najblaže rečeno, zabrinjavajući. Endi Mušeti, koji je režirao “Fleša”, treba da radi novog “Betmena”, Džejms Mangold je zadužen za novu adaptaciju “Čudovišta iz močvare”, a nije se proslavio radeći na serijalu “Iks-men”, dok bi sam Gan trebalo da režira novog “Supermena”, koji će pred publiku doći 2025. godine iako je veliki dio obožavalaca već razočaran zbog neočekivanog otkaza Henriju Kavilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana