Festivalski hitovi na ovogodišnjem Beldoksu

Agencije
Foto: Agencije

Jubilarni 15. festival Beldoks biće održan od 11. do 18. maja i premijerno će u Srbiji prikazati nagrađivane dokumentarne filmove koji dolaze sa velikih svjetskih festivala.

Ovi filmovi nude alternativu masovnoj zabavi i uniformnosti, zadiru duboko i podstiču ljude na razmišljanje.

- Pronalazimo, volimo i dijelimo sa publikom najbolje dokumentarne filmove iz cijelog svijeta. Kao filmska organizacija koja organizuje jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u ovom dijelu Evrope, vjerujemo u moć dokumentarnih filmova koji postavljaju pitanja i inspirišu ljude da stvaraju i vjeruju u promjene - istakao je Igor Stanojević, selektor festivala.

Jubilarni Beldoks festival će u 12 programskih cjelina, premijerno prikazati više od 100 najboljih dokumentarnih filmova danas u svijetu.

Među najviše iščekivanim ostvarenjima koje će publika moći da pogleda su "Otkačen u vremenu", o piscu Kurtu Vonegatu. Autori filma su Robert B. Vide i Don Argot.

Iz Italije dolaze filmovi "Italo Disko", ostvarenje Alesandra Melacinija i "Žmirke", debitantski film rediteljke Viktorije Fiore.

"Zapisničari vječnosti" je animirano-eksperimentalni dokumentarac reditelja Aristotlisa Maragkosa.

"Roselinijevi" Alesandra Roselinija govori o njegovom djedu čuvenom filmskom autoru Robertu Roseliniju.

Beldoks, jedan od vodećih međunarodnih festivala dokumentarnog filma u ovom dijelu Evrope, održava se svake godine u maju u Beogradu. Osnovan 2008. godine, podijeljen je u 12 programskih cjelina, organizuje preko 100 premijernih projekcija svake godine, tokom osam dana.

Festival dodjeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa. Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i Master klas predavanja. Svake godine okupi preko 150 međunarodnih stručnjaka u audio-vizuelnoj industriji, autora i producenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana