Festival u Sopotu: Nagrade za “Da li ste vidjeli ovu ženu”, Žalici i Maksiću

Srna
Festival u Sopotu: Nagrade za “Da li ste vidjeli ovu ženu”, Žalici i Maksiću

SOPOT - “Gran pri” 51. Filmskog festivala u Sopotu dobio je film “Da li ste vidjeli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića, nagradu za režiju Pjer Žalica za film “Praznik rada”, dok je Jovo Maksić dobio nagradu za najbolju mušku ulogu za film “Oluja”.

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu na svečanom zatvaranju festivala dodijeljena je Mariji Škaričić za film “Tragovi” u režiji Dubravke Turić, nagradu publike za najbolji film dobio je film “Trag divljači” reditelja Nenada Pavlovića, a specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je posthumno velikanu srpske i jugoslovenske kinematografije Puriši Đorđeviću za film “Usta puna zemlje”.

U obrazloženju žirija se navodi da dugometražni debitantski film “Da li ste vidjeli ovu ženu”, u produkciji “Non-alajnd film”, koji je imao svjetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu, donosi uzbudljiv, žanrovski zanimljiv film u stalnoj smjeni drame i komedije, sa jakom i lako prihvatljivom simbolikom.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Pjeru Žalici za film “Praznik rada”, u kojem, kako je naveo žiri u obrazloženju, “kroz poetiku sarajevske mahale, on analizira muku i bol poslijeratne BiH i dočarava sve gubitke nastale kao posljedica nestanka jedne velike zemlje”.

Nagrada “Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Mariji Škaričić za film “Tragovi” u režiji Dubravke Turić, a koji je priča o usamljenosti u kojoj dominira snažan i sveden glumački izraz Škaričićeve koja tumači lik antropološkinje Ane koja se pasionirano bavi istraživanjem simbola sa posmrtnih “mirila” i stećaka.

Nagrada “Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Jovi Maksiću za film “Oluja” u režiji Miloša Radunovića, a u obrazloženju žirija navodi se da je “teško glumcu da igra junaka koji je mogao biti i on sam pre blizu tri decenije”.

Žiri je naveo da je sjajni Jovo Maksić svog Iliju prikazao kao autentičnog, arhetipskog heroja koji pod neverovatnim okolnostima uspeva da sačuva svoju porodicu.

Festival je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala i Centra za kulturu Sopot.
Žiri takmičarskog programa 51. filmskog Festivala u Sopotu činili su predsjednik žirija rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i kompozitor Rade Radivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana