Festival animiranog filma u Banjaluci: Viner blut najbolje ostvarenje

G.S.
Festival animiranog filma u Banjaluci: Viner blut najbolje ostvarenje

Banjaluka - Filmsko ostvarenje "Viner blut", čiji su autori Zlatko Bourek i Pavao Štalter iz Hrvatske, dobitnik je Gran prija na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu animiranog filma "Banjaluka 2015".

Festival je završen u srijedu uveče dodjelom nagrada najboljima u banjalučkom Domu omladine i ponovnim prikazivanjem nagrađenih filmova.

- Film "Viner blut" se hrabro suočava sa istorijskom, ali i ličnom traumom. Obilježava ga snažan kolorit, mnoštvo metafora, simbola, ali i dosljednost autorskog likovnog izražaja, koji traje više od pola vijeka - navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada za kreaciju i umjetnički izraz takođe je otišla u Hrvatsku i to "Levitaciji" Marka Meštrovića. Iako je na festivalu bilo mnogo sjajnih filmova napravljenih 3D tehnikom, žiri je odlučio da nagradi "Zlatni udarac" Gokalpa Gonena, dok je nagradu za 2D animaciju dobio "Davit" Davida Jansena.

Jedan od filmova koji je svakako privukao pažnju zrele publike jeste "Carpace" Flore Molinie, koji je proglašen ostvarenjem sa najboljom kombinovanom tehnikom.

S obzirom na to da je zbog velikog broja kvalitetnih filmova tročlani žiri u sastavu Jelena Bećir iz Srbije, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Melina Alagić iz BiH, imao vrlo težak zadatak, odlučili su da dodijele i dva specijalna priznanja. Prvo je dodijeljeno animaciji "Život s Hermanom H. Rotom" u režiji Kintis Lundgren, a drugo filmu "Fuga za violončelo, trubu i pejzaž" Jeržija Kuče.

- Ponuda je bila jako bogata, ali nagrade su sigurno zaslužene, jer to su filmovi koji su se istakli i koje bi svako od nas pogledao bar još jednom - rekla je Alagićeva.

Što se filmova za malu publiku tiče, pobijedio je film "Jedan, dva, drvo" Julije Aronove, koji svojom vedrinom, likovnom razigranošću i dinamikom zaokružuje duhovitu priču.

- Ukupno je stiglo 520 filmova, a mi smo se trudili da izaberemo najbolje - rekao je direktor festivala Goran Dujaković i dodao da su izgradili reputaciju festivala i da im sada stiže više filmova nego prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana