Fenomen “Barbihajmer” ruši rekorde u filmskoj industriji

Branislav Predojević
Fenomen “Barbihajmer” ruši rekorde u filmskoj industriji

LOS ANĐELES - Borba između filmova “Barbi” i “Openhajmera” na kino-blagajnama dovela je do rekordnog vikenda, koji se smatra jednim od najvećih zajedničkih rezultata u istoriji filma.

Fenomen nazvan “Barbihajmer” zahvatio je SAD i ostatak planete jer je priča “Barbi” Grete Gervig, inspirisana istoimenim igračkama, zaradila titulu najvećeg otvaranja u 2023. sa 155 miliona dolara, dok je “Openhajmer” Kristofer Nolana zaradio impresivnih 80,5 miliona dolara. Kao što ističe filmski kritičar Džonatan Bohli, ovo je prvi put u istoriji da su na kino-blagajni dva filma zaradila više od 80 miliona dolara.

Globalno, “Barbi” je zaradio 337 miliona dolara, a “Openhajmer” 174 miliona, što je dovelo do toga da ovi filmovi imaju istorijski četvrti vikend sa najvećom zaradom na blagajnama svih vremena. “Barbi” je ujedno i film s najvećom zaradom za neku režiserku, a taj je status prethodno držao film “Kapetan Marvel” iz 2019. godine. Čini se da nema ni znakova da se pomama o “Barbihajmeru” gasi, jer su oba filma dobila ocjenu “A” od sajta “Kinemaskor”, dok “Barbi” trenutno drži 80 odsto pozitivnih recenzija na “Metakritku”, a “Openhajmer” ima od 89 bodova.

Ono što je luđe jeste da je jedan film satirična postmoderna komedija o svijetu lutaka poznatih po jarko ružičastoj odjeći, dok je drugi biografski film o naučniku koji je napravio atomsku bombu tokom Drugog svjetskog rata. U jednom Margo Robi i Rajan Gosling pjevaju i plešu na pastelnoj plastičnoj plaži obučeni u ružičasto. Drugi ima izmučenog Kilijana Marfija koji glumi čovjeka koji se brine da bi mogao slučajno uništiti svijet. Jednako zanimljivo jeste to da nijedan film nije dio neke franšize, što ruši kompletan sistem poslovanja Holivuda u posljednjih 20 godina. Uspješni serijali, fanovska baza, težnja za razvojem sistema koji se može ponavljati dok god donosi zaradu, sva pouzdana pravila koja Volstrit i marketing voli odjednom su postali nevažni, jer se pokazalo da je publika manje zainteresovana za konfekciju ma koliko skupa i bombastična bila. Treba napomenuti da su oba režisera poznata po autorskom pogledu na film, bez obzira na žanr, te da “Openhajmer”ima predikat R,  da traje tri sata i da je imao manji broj bioskopa u distribuciji, što ga nije zaustavilo na putu do publike.

Uspjeh ova dva filma tim je veći što je došao u jako teškom vremenu za filmsku industriju koju potresa štrajk američkih scenarista i glumaca, zbog čega će brojni filmovi ovog ljeta proći bez svečanih premijera, osim ako dođe do dogovora sa velikim studijima.

Nadimak

Zajedničko ime “Barbihajmer” je nastalo kada je objavljeno da će oba filma biti objavljena istog dana. Tonski kontrast između filmova bio je previše urnebesno oštar da bi se korisnici društvenih medija mogli oduprijeti i ubrzo je zakazivanje postalo neslužbeno partnerstvo umjesto takmičenje. Nadimak “Barbihajmer” je postao popularan, lažni trejleri, plakati i majice su preplavili internet, a društvene mreže su podivljale od mimova. Velike zvijezde i obični ljudi su dijelili svoje planove da vide oba filma zajedno, s mnogo diskusija o tome kojim redoslijedom ih vidjeti, šta obući, koje koktele popiti i kako dijeliti utiske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana