“Falsifikator” pobrao nagrade

Aleksandra Rajković
“Falsifikator” pobrao nagrade

Sopot - Nagrade za “Falsifikatora” na “Sofestu” potvrđuju da filmovi koje snimam u saradnji sa Republikom Srpskom imaju odjeka među ljudima koji vrednuju filmsku umetnost. Zbog toga priznanja iz Sopota za mene imaju posebnu vrednost.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” režiser Goran Marković, čiji je film “Falsifikator” na 42. “Sofestu” dobio tri nagrade - za režiju, scenografiju i kostim. Za najbolji film na “Sofestu” žiri je proglasio “Krugove” reditelja Srdana Golubovića u produkciji kuće “Baš čelik”, kojoj je pripala Velika statueta “Sofest”.

“Krugovi” su film inspirisan istinitim herojskim činom Trebinjca Srđana Aleksića.

Markoviću je pripala nagrada za najbolju režiju, koju čine statueta “Sofest” i novčani iznos od 100.000 dinara.

Žiri je u obrazloženju za nagradu naveo da “preciznom rukom iskusni reditelj prepliće komično i tragično, pričajući o čovjeku koji je na svoj način želio da popravi svijet i prefinjenom filmskom poetikom priziva najbolje iz škole iz koje je potekao.”

Festival je završen u subotu uveče svečanim uručenjem nagrada u Centru za kulturu Sopot.

Na festivalu je od 2. jula u takmičarskom programu učestvovalo deset srpskih igranih filmova snimljenih u proteklih 12 mjeseci.

Predsjednik žirija, glumica Dragana Varagić i članovi, profesor Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda Feti Dautović i reditelj Miroslav Terzić odluke su donijeli jednoglasno.

U takmičarskom programu učestvovalo je devet filmova, a osim “Krugova” i “Falsifikatora”, tu su bili “Mamaroš”, “Ljubav dolazi kasnije”, “Ljuljaška”, “Artiljero”, “Država”, “Vir” i “S/kidanje”.

Nagrada za najbolju scenografiju, koju čine statueta “Sofest” i novčani iznos od 50.000 dinara, posthumno je pripala Veljku Despotoviću za film “Falsifikator”.

Odluka je donesena jednoglasno, a obrazložena je kao “razigrana rekonstrukcija epohe u kojoj dominiraju ljubav za detalj i promišljeni kolorit.”

Za najbolju kostimografiju, koju čine statueta “Sofest” i novčani iznos od 50.000 dinara, nagrađena je Ljiljana Petrović za “Falsifikatora”. Jednoglasnu odluku prati obrazloženje “maštovit, tačan i duhovit sa detaljima koji se pamte.”

- “Falsifikator” je drugi film koji sam snimao u Srpskoj. Iako ovaj film deluje lagano i neobavezno, bio je jako zahtevan za snimanje. Bilo bi veoma značajno da se učvrsti proizvodnja filmova u Banjaluci. Siguran sam da će snimanje filmova zaživeti u Srpskoj ako dođu mladi ljudi sa svežim idejama za nove filmske priče - kazao je Marković.

Markovićev film snimljen je u produkciji “Drina filma” iz Beograda i “Balkan filma” iz Kozarske Dubice, a koproducent je Radio-televizija Republike Srpske.

Goran Marković je prvo napisao dramski tekst “Falsifikator”, po kojem je i režirao istoimenu predstavu, što je bila narudžbina Gete instituta povodom 20 godina od pada Berlinskog zida.

Glumac Tihomir Stanić, koji u “Falsifikator” tumači naslovnu ulogu, falsifikatora Anđelka, a takođe i producent filma i saradnik na scenariju, ističe da je ovo odličan početak festivalskog života.

- Raduje me što su početak festivalskog života filma “Falsifikator” obeležile ove značajne nagrade. Siguran sam da ćemo dobiti još priznanja na drugim festivalima. “Sofest” je dobar znak za ekipu “Falsifikatora”. Veoma je važno što smo dobili objektivnu potvrdu da smo napravili film koji će ostaviti trag u srpskoj kinematografiji. Očekuju nas festivali u Puli, Herceg Novom, Sankt Peterburgu i Izmiru - kaže Stanić.

Statuetu “Sofest” i 100.000 dinara za najbolji scenario dobili su Srđan Koljević i Melina Pota-Koljević za “Krugove” - “mozaik likova, vremena i prostora, dvije paralelne priče koje u jednoj tački imaju zajedničku prošlost koja vezuje i obavezuje komplikovanu sadašnjost.”

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Nikola Rakočević za rolu u filmu “S/kidanje”, a isto priznanje u ženskoj konkurenciji pripalo je Mirjani Karanović za ulogu u filmu “Vir”.

Glumci

Većina filma “Falsifikator” snimljena je u Šeškovcima i Laktašima, a osim glumaca iz regiona, uloge su ostvarili i glumci iz Republike Srpske.

Osim Tihomira Stanića, u filmu igraju Branka Katić, Svetozar Cvetković, Nataša Marković, Dragan Petrović, Radko Polič, Jernej Šugman, Goran Navojec, Sergej Trifunović, Dražen Pavlović, Boris Komnenić, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana