“Falsifikator” na otvaranju

Aleksandra Madžar
“Falsifikator” na otvaranju

Pale - “Filmski kampus” koji organizuje Kinoteka Republike Srpske počinje sutra u 19 časova u Kulturnom centru Pale projekcijom filma “Falsifikator” Gorana Markovića, što je istovremeno i paljanska premijera ovog ostvarenja.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević i najavio da će “Filmski kampus”     trajati do 29. juna.

Na svečanom otvaranju film “Falsifikator”, u ime “Balkan-filma” i “Drina filma”, predstaviće glumac i producent Tihomir Stanić, koji tumači naslovnu ulogu u filmu.

Na paljansku premijeru filma ulaz je slobodan.

- U realizaciji programa posvećenog filmskoj umjetnosti u Filmskom arhivu Kinoteke učestvovaće studenti i profesori iz Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Pala i Beograda, kao i istaknuti filmski umjetnici, istoričari filma, filmski kritičari i arhivisti - kazao je Pandurević.

Podsjetio je da su učesnici “Filmskog kampusa” studenti kamere, režije, montaže i dramaturgije na Akademiji umjetnosti Banjaluka, kao i studenti Katedre za opštu književnost i teatrologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Takođe učestvuju i studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, grupa učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra Pale i drugi ljubitelji filma.

- Radni dio kampusa, edukativni program namijenjen studentima, biće obilježen temama iz istorije filma, filmske arhivistike, animacije, dramaturgije, filmske muzike, do analize praktičnih iskustava i trendova u savremenoj filmskoj produkciji - kaže Pandurević.

Predavači će biti brojni gosti Kinoteke RS, koji će u razgovoru sa studentima predstaviti svoja bogata profesionalna iskustva u bavljenju filmom.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović daće presjek srpske kinematografije, od njenih početaka 1896. do 1945. godine, što će biti praćeno brojnim filmskim insertima arhivski izuzetno vrijednih dokumenata.

“Crni talas”

- Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović govoriće o autorima i filmovima takozvanog crnog talasa, koji su svojevremeno bili zabranjeni, a danas se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske kinematografije.

Riječ je o filmovima Aleksandra Petrovića, Živojina Pavlovića, Dušana Makavejeva, Miće Popovića, Gordana Mihića, Želimira Žilnika - kaže Milovan Pandurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana