Evropski Oskari u znaku političkih govora

Tanjug
Evropski Oskari u znaku političkih govora

Ovogodišnja dodjela Evropskih filmskih nagrada, koja je održana sinoć u Berlinu, protekla je uglavnom u znaku političkih govora.

Primajući počasnu nagradu, proslavljeni španski reditelj Pedro Almodovar napao je vladu svoje zemlje, nazivajući je "gluvom i neosjetljivom" za probleme s kojima se Španci suočavaju.

Kako prenosi BBC, 64-godišnji sineasta kritikovao je i "užasnu kulturnu politiku" Madrida kojom su drastično smanjeni fondovi za sve vrste umjetnosti, ističući da je 2013. bila najgora godina za špansku filmsku industriju.

Politika je preovladala i u zahvalnom govoru belgijske glumice Verle Betens koja je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

Zvijezda drame "Th Broken Circle Breakdown" podigla je glas protiv poziva za otcjepljenje Flandrije, navodeći da Belgija posjeduje nešto "jedinstveno" što treba sačuvati.

Među nagrađenim na sinoćnoj svečanosti bio je i italijanski glumac Toni Servilo, dobitnik nagrade za najbolju mušku ulogu u filmu "The Great Beauty (La Grande Belezza)".

Ova satirična priča o visokom društvu Rima proglašena je najboljim evropskim ostvarenjem, dok je njen reditelj Paolo Sorentino odnio nagradu za najbolju režiju.

Nagrada za najbolju komediju pripala je danskom filmu "Love is All You Need" sa Pirsom Brosnanom u ulozi udovca koji se ponovo zaljubljuje.

Italijanski veteran Enio Morikone proglašen je najboljim kompozitorom, dok je Izraelac Ari Folman dobio nagradu za najbolju animaciju za svoju fantaziju "The Congress".

Film "The Act of Killing" o indonežanskom genocidu, snimljen u britansko-dansko-norveškoj koprodukciji, osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac.

Primajući nagradu za evropsku ko-produkciju, rumunska producentkinja Ada Solomon potsjetila je okupljene na čuveni citat Nelsona Mandele "Sve izgleda nemoguće dok se ne uradi".

Francuska glumica Katrin Denev dobila je nagradu za životno djelo za 50 godina dugu karijeru tokom koje se pojavila u više od stotinu filmova.

Preuzimajući nagradu iz ruku njemačkog reditelja Vima Vendersa, slavna glumica je rekla da se "osjeća Evropljankom više nego ikada".

Uručujući joj statuetu, Venders, koji je predsjednik Evropske filmske akademije (EFA), pozdravio je 70-godišnju glumicu nazivajući je "boginjom" i "kraljicom evropske kinematografije", kao i "osobom velike unutrašnje snage".

Među zvijezdama koje su uručivale nagrade na 26. dodeli Evropskih filmskih priznanja u berlinskom Festšpile centru, bile su glumice Diana Kruger, Numi Rapas i Kristin Skot Tomas.

Svečanost, koja je uživo emitovana u 15 zemalja, iduće godine se seli u letonsku prestonicu, Rigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana