Epski triler “Openhajmer” stiže u bioskope širom svijeta VIDEO

Branislav Predojević
Epski triler “Openhajmer” stiže u bioskope širom svijeta VIDEO

BANjALUKA - Najnovije ostvarenje Kristofera Nolana epski triler “Openhajmer”, biografska priča o ocu atomske bombe, ove sedmice stiže u bioskope širom svijeta, a u domaće bioskope, poput “Sinepleksa Palas” i “Sinestara”, stiže u četvrtak.

Ovaj biografski triler sniman “IMAX tehnologijom” publiku uvodi u paradoksalni život jednog zagonetnog čovjeka, koji je vođen željom da spasi svijet morao da rizikuje njegovo uništenje.

Radnja filma zasnovana je na knjizi, nagrađenoj “Pulicerovom” nagradom, “Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džeja Roberta Openhajmera”, koju su napisali Kai Berd i pokojni Martin Džej Šervin. Sama radnja prati život i karijeru teoretskog fizičara koji je bio ključan u razvoju prvog nuklearnog oružja kao dio projekta “Menhetn” i time uveo čovječanstvo u atomsko doba.

Nolan, koji je ujedno i scenarista i režiser, kaže da je ovo najzanimljiviji lik u njegovoj karijeri poznatoj po kompleksnim likovima i pričama.

- Mislim da je na bilo koji lik sa kojim sam imao posla u karijeri Openhajmer, daleko najdvosmisleniji i najparadoksalniji. Što, s obzirom na to da sam snimio tri filma o Betmenu, puno govori - rekao je Nolan.

U ulozi Džeja Roberta Openhajmera gledaćemo Kilijana Marfija, dok Emili Blant tumači lik njegove supruge, biologa i botaničarke Ketrin Kiti Openhajmer. Dobitnik “Oskara” Met Dejmon glumi generala Lezlija Grouvsa Džuniora, direktora projekta “Menhetn”, dok je Robert Dauni Džunior u ulozi Luisa Štrausa, osnivača Američkog komiteta za atomsku energiju. Nakon više od decenije provedene u “Marvelu” u ulozi Tonija Starka (Ajronmena), Dauni ipak ističe film Kristofera Nolana kao najbolji u kojem je glumio do sada.

- Samo ću to reći - ovo je najbolji film u kojem sam glumio do sada i jedva čekam da svi vi to iskusite. Ne znam zašto se toliko poistovećujem sa Štrausom, ali osjećam da je trebalo da tumačim ovu ulogu i znao sam da ću biti u dobrim rukama. Openhajmer je postao neka vrsta razgraničenja za mene - naveo je Dauni Džunior.

Kristofer Nolan je za “Los Anđeles tajms” rekao da je Daunijeva rola u ovom filmu potpuno drugačija od onog što je on prethodno radio, vrativši se skroz do uloge Čarlija Čaplina za koju je glumac nominovan za “Oskara” 1992. godine. Takođe, u filmu igra još nekoliko većih glumačkih imena - Florens Pju glumi psihijatra Džin Tetlok, Beni Safdi igra teoretičara fizike Edvarda Telera, Majkl Angarano glumi Roberta Serbera, a Džoš Hartnet pionira američke nuklearne nauke Ernesta Lorensa. U filmu takođe glumi i dobitnik “Oskara” Rami Malek, kao i glumac, scenarista, producent i reditelj Kenet Brana, koji je ranije sarađivao sa Nolanom.

Producenti su Ema Tomas, Čarls Roven iz 2Atlas Entertejnmenta i Kristofer Nolan.

Film je snimljen uz budžet od 100 miliona dolara, a prve prognoze govore da će zaraditi 400 miliona dolara, uz sasvim izvjesne nominacije za “Oskare”.

Kritike

Film je imao svjetsku premijeru u Parizu 11. jula nakon čega je uslijedila britanska premijera u Londonu 13. jula, ali je štrajk glumaca doveo do otkazivanja drugih svečanih premijera.

Kritičari su nakon prve dvije premijere bili oduševljeni viđenim, a Robi Kolin iz “Telegrafa” napisao je da je film potpuni nokaut koji mu je razdvojio mozak poput eksplozija jezgra plutonijuma i ostavio ga u suzama nakon završne špice. S druge strane Bildži Ebiri je rekao da je film nevjerovatan i nemilosrdan, ludo detaljna i zamršena istorijska drama koja se gradi i gradi i gradi sve dok Nolan ne sruši čekić na publiku na krajnje potresan način.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana