Enklava priča o životu bez slobode

Aleksandra Madžar
Enklava priča o životu bez slobode

Banjaluka - Vijest da srpski kandidat za "Oskara", film "Enklava" Gorana Radovanovića stiže sutra u banjalučki multipleks "Palas" probudila je veliko interesovanje poštovalaca sedme umjetnosti i, naravno, stručnjaka iz svijeta filma.

Mnogobrojni pozivi na broj bioskopa, kao i zainteresovanost fanova na "Fejsbuk" stranici, obećavaju da će ovo biti jedan od gledanijih filmova.

- Radujemo se što je ovaj film na našem repertoaru. Ove godine biće uzbudljivo pratiti dodjelu "Oskara", baš iz razloga što je i "Enklava" u konkurenciji - kazala je portparol multipleksa "Palas" Marina Popović i dodala da je mnogo onih koji zovu da provjere u kojim terminima će se film prikazivati.

Glavna tema filma "Enklava" je život Srba u malim izolovanim zajednicama - enklavama na Kosovu i Metohiji.

Ove zajednice su jedine takve u Evropi, a pripadnici policije Ujedinjenih nacija i Evropske unije neophodni su da bi očuvali ove teritorije.

Primorani na život bez slobode, ograničeni skučenim prostorom, Srbi koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji egzistiraju u veoma teškim, getoiziranim uslovima.

Glavni glumci, pored Nebojše Glogovca, Anice Dobre, Nenada Jezdića i Miodraga Krivokapiće, su i četiri dječaka sa Kosova i Metohije.

"Enklava", koja je, između ostalog, dobila i nagradu publike za najbolji film u takmičarskoj selekciji Moskovskog filmskog festivala, kandiduje se i u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. godini, za 88. dodjelu "Oskara", koja će biti održana 28. februara 2016. godine u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

- S obzirom na to da smo imali projekcije u Rusiji, Meksiku, Indiji, Izraelu, Turskoj i da je film izazvao jako pozitivne reakcije publike, očekujem da će film delovati na članove Američke akademije. To je samo moje predviđanje na osnovu iskustva publike širom sveta. Utvrdili smo da film deluje na emotivnoj filmskoj ravni univerzalno u svim državama – istakao je reditelj i scenarista filma Goran Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana