Elčić: Svjetlost djela Save Šumanovića nadživjela zločin

Srna
Elčić: Svjetlost djela Save Šumanovića nadživjela zločin

BEOGRAD  - Svjetlost djela čuvenog srpskog slikara Save Šumanovića, koga su ustaše ubile na današnji dan 1942. godine, nadživjela je rat i vrijeme kada se o zločinu nije govorilo, te pobijedila sve sjenke i ostala da sija, izjavio je režiser Dragan Elčić čiji je umjetnički dokumentarni film o Šumanoviću do sada osvojio 43 nagrade i 50 priznanja.

Elčić je naglasio da je film “Svetlost i senke - i umetnike ubijaju zar ne?” srpska priča koja je na umjetnički način uspjela da se probije u svijet i da osvoji Pariz, Berlin, Brisel, ali i Aziju i Ameriku.

- Samo umjetnošću možemo prevazići granice. Ako se film pravi iz dnevnopolitičke, srpske vizure, ostaje samo u našim okvirima. Tako da je ovo aksiom, umjetnički film koji je trenutno najnagrađivaniji u Evropi i vjerovatno će biti i u svijetu za ovu godinu. Film je tek počeo festivalski život, a nedostaju još samo dvije nagrade da bude najnagrađivaniji evropski film - rekao je Elčić.

On je naveo da je u toku priprema za dugometražni film koji bi trebao da bude završen na godišnjicu Šumanovićevog rođenja 22. januara i najavio da će film “Svetlost i senke” zahvaljujući tome što je riječ o art-filmu biti predstavljen i u Zagrebu bez obzira što je to priča o ustašama koje su ga ubile.

Elčić je naglasio da je za njega tokom rada na filmu bilo najinteresantnije Šumanovićevo stvaralačko traganje.

- Šumanović je svakako jedan od najtalentovanijih umjetnika 20. vijeka. Pokušavao je da nađe svoj stil, da se pronađe i u tom traganju kroz vrtloge najvećih potresa u 20. vijeku. Sve se vidi kroz njegovo stvaralaštvo, ta njegova golgota i unutrašnja borba - rekao je Elčić.

On je naveo da je Šumanović na kraju našao svoj stil i nazvao ga “kako znam i umijem”, a tako će se zvati i dugometražni film o njemu koji je u planu.

- Kratki film o njemu nazvan je Svetlost i senke. On je slikar svjetlosti i borio se između svjetlosti i ratnih sjenki koje su se nadvile nad njim. Govorio je da je najljepše svjetlo koje postoji u Šidu. Vratio se u Šid. Tamo je ostao. Sjenka ga je ponovo pokrila tim nesrećnim događajem i njegovim ubistvom, ali svjetlost ostaje da sija - rekao je Elčić.

On je naveo da se o Šumanoviću nakon Drugog svjetskog rata nije pričalo zbog okolnosti u kojim je ubijen, odnosno zbog činjenice da su ga ubile ustaše, te da je tako jedan od najvećih, ne samo srpskih nego i evropskih umjetnika, ostao u zapećku.

- Mi smo tokom rada na filmu snimili 400 slika, orginalna dokumenta - od Pariza, do Zagreba, Rijeke, Skoplja, Novog Sada. Ne postoji nijedno njegovo djelo, nijedan njegov originalni rukopis koji nismo uradili, tako da je to priča koja je bacila svjetlo na nešto što smo zaboravili. Nismo imali nijedan film o Savi Šumanoviću od onog Saše Petrovića iz šezdesetih godina. Mi smo ga osvijetlili još jednom onako kako pripada njegovom djelu - poručio je Elčić.

U noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine ustaše su strijeljale Savu Šumanovića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. vijeka. Šumanović je uhapšen u Šidu dok je slikao, svirepo je pretučen u zatvoru u današnjoj Sremskoj Mitrovici, a potom strijeljan slomljenih kostiju obe šake zajedno sa još 150 Srba.

Sava Šumanović rođen u Vinkovcima 22. januara 1896. godine. Njegov opus obuhvata 800 slika i 400 crteža i skica. Uvršten je u 100 najznamenitijih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana