Drumski ratnik ponovo vozi VIDEO

Branislav Predojević
Drumski ratnik ponovo vozi VIDEO

LOS ANĐELES - Kompanija “Vorner bros” najavila je izdavanje 4K Ultra i blu-rej kolekcija kultne filmske franšize “Pobjesnjeli Maks” pod nazivom “Pobjesnjeli Maks - antologija”.

Ovaj luksuzni boks-set sadrži sva četiri filma iz postapokaliptične serije režisera Džordža Milera: “Pobjesnjeli Maks” (1979), ““Pobjesnjeli Maks - Drumski ratnik” (1981), “Pobjesnjeli Maks 3” (1985) i “Pobjesnjeli Maks - Divlja cesta” (2015).

U pitanju je jedan od najpopularnijih i najvažnijih serijala u istoriji sedme umjetnosti i začetnik podžanra filmova postapokaliptične tematike, uz ogroman uticaj na sve vidove pop kulture. Sam serijal su stvorili Džordž Miler i Bajron Kenedi, a Miler je režirao ili korežirao sva četiri filma uz krajnje revolucionarna rješenja u pogledu mračne, distopijske priče, upotrebe kamere i načina snimanja akcionih scena te obilja brutalno prikazanog nasilja. Čuveni australijski glumac Mel Gibson je igrao glavnog junaka Maksa Rokatanskog u prva tri filma, a Tom Hardi je preuzeo njegovu ulogu u četvrtom filmu.

Prvi film snimljen davne 1979. godine najpoznatiji je australijski film svih vremena. Pored činjenice da je lansirao karijere Milera i Gibsona, film je značajan po tome što je postavio temelje čitavom podžanru slične tematike. Takođe na svoj budžet od 100.000 dolara zaradio je biše od 110 miliona dolara, omogućivši tako snimanje još tri nastavka. Treba pomenuti da je uspjeh cijele franšize skrenuo pažnju na kinematografiju sedmog kontinenta i čitav niz odličnih režisera iz “Zemlje kengura”, iako je Miler tvrdio da nije imao plan za snimanje serijala.

- Nikada nisam htio da napravim drugi film “Pobjesnjeli Maks”, a kamoli četvrti, ali oni žive kao izmišljeni likovi u vašoj glavi. Stalno ih odgurujem, jer želim da ispričam druge priče, ali oni su se vraćali i na kraju sam završio sa četiri snimljena filma i još dva u preprodukciji - rekao je Miler.

Sa druge strane brojni režiseri današnjice poput Džejmsa Kamerona, Kventina Taranina, Roberta Rodrigeza, Dejvida Finčera, Giljerma del Tora navode Milerov serijal kao jedan od ključnih uticaja na njihovo shvatanje i estetiku filma. Kompletna franšiza sa naglaskom na distopijskim, apokaliptičnim i postapokaliptičnim temama inspirisala je brojne druge umjetnike da u svom stvaralaštvu koriste izgled i atmosferu nekih dijelova serijala. Magazin “Empajr” izabrao je drugi dio “Pobjesnjelog Maksa” za jedan od 500 najvećih filmova svih vremena, dok je “Njujork tajms” stavio ovaj film na svoju listu najboljih 1.000 filmova ikada. Ovo je prvi put da će sva četiri filma biti dostupna u 4K rezoluciji uz visoku kvalitetu slike i zvuka. Kolekcija stiže u prodaju 2. novembra, a cijena iznosi 89.99 dolara.

Novi zvuk i slika

Svi filmovi imaju novi “Dolbi Atmos” soundtrak remiksovan za okruženje kućnog bioskopa. Kako je napisano u saopštenju za javnost, rezolucija 4K i visoki dinamički raspon pružiće vlasnicima “svjetlije, dublje i realnije boje za iskustvo gledanja kao nikada do sada”. Takođe, set ima specijalne dodatke u vidu komentara režisera Milera i snimatelja Dina Semlera, plus dokumentarni film “Rat na cesti - stvaranje drumskog ratnika”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana