Dokumentarac “Zvuk San Franciska: Mjesto u vremenu” stiže 26. avgusta

Branislav Predojević
Dokumentarac “Zvuk San Franciska: Mjesto u vremenu” stiže 26. avgusta

LOS ANĐELES - Studio “MGM” objavio je prvi trejler za projekat “Zvuk San Franciska: Mjesto u vremenu”, dokumentarni serijal iz dva dijela koji se bavi legendarnom rok scenom sjeverne Kalifornije tokom druge polovine 60-ih.

Dokumentarac, čije je premijera zakazana za 26. avgust, a druga projekcija za 27. avgust, dolazi od istog tima koji je producirao i režirao hvaljeni dokumentarni film “Laurel Kanjon”, a koji čine režiseri Alison Elvud i Anošh Tertzakijan, te producent Frenk Maršal, koji su za svoj rad nagrađeni brojnim priznanjima uključujući i nagrade “Emi”.

Kalifornijski grad San Francisko je od 1965. do 1975. godine pružio izuzetno plodno okruženje za rađanje muzičkih grupa kao što su “Grejful Ded”, “Džeferson Eirplejn”, “Slaj end Femili Stoun”, “Mobi Grejp”, te umjetnika poput Dženis Džoplin, Karlosa Santane, Stiva Milera i mnogih drugih muzičara. Osim toga, značajni festivali kao što su Monterej pop, Altamont i Vudstok doveli su muzičare iz San Franciska na top liste širom planete u to vrijeme.

Izvršni producent filma Frenk Maršal kaže da je ovaj projekat rađen iz vlastitog iskustva.

- Baš kao i sa filmom “Laurel Kanjon”, lično sam proživio ovaj izvanredan muzički period i redovno posjećivao scenu San Franciska, tako da sam uzbuđen što ću ponovo raditi sa istim nevjerovatnim timom koji smo okupili da kreiramo prethodni film - rekao je Maršal.

Film, po riječima Alison Elvud, istražuje kreativnu eksploziju u San Francisku, koja je katalizirala i učvrstila nacionalni  pokret poznat kao Ljeto ljubavi za cijelu jednu generaciju, prateći razvoj muzičke scene četvrti Hajt Ešburi, promotora poput Bila Grejema i festivala koji će promijeniti rok istoriju.

- Oduševljeni smo što otkrivamo novi pogled na ovo eksplozivno kreativno i muzičko mjesto u vremenu kroz nikad viđeni arhivski materijal i lične priče onih koji su živjeli i disali scenu San Franciska. Ljudi misle da znaju o čemu se radilo u Ljetu ljubavi, ali dvodijelni film baca i svjetlo i mrak na ono što se zaista dogodilo tokom psihodelične renesanse  - navela je Elvudova.

U prvoj najavi filma prikazan je i mladi Bob Dilan koji hvali scenu sjeverne Kalifornije, izjavljujući da “Džefersoni” sviraju u Filmoru i da bi volio da ide na svirku, dok lik Džeri Garsija opisuje scenu čiji je neraskidivi dio bio riječima “Ne razmišljamo ni o kakvoj vrsti moći, revoluciji ili ratu, samo o muzici i slobodi”.

Scena

Pojam “Zvuk San Franciska” odnosi se na rok muziku koju su izvodile uživo i snimale grupe sa sjedištem u San Francisku od sredine šezdesetih do ranih sedamdesetih. Bendovi su bili direktno povezani sa zajednicom kontrakulture u San Francisku, posebno u okrugu Hajt Ašburi, gdje su pod uticajem tradicionalnih formi američke muzike i uticajima albuma “Bitlsa” i Boba Dilana stvorili novi zvuk koji će postati kao psihodelični rok. Odlikovala ga je sklonost prema improvizaciji, razbijanje trominutne forme pop pjesme i tekstualne teme koje su se bavile razbijanjem društvenih normi, upotrebom narkotika i antiratnim porukama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana