Dokumentarac o Hemfriju Bogartu: Holivudska legenda i sve njegove žene

Rajko Vuković
Dokumentarac o Hemfriju Bogartu: Holivudska legenda i sve njegove žene

LOS ANĐELES - Izašao je prvi trejler za dugo očekivani dokumentarac “Bogart: Life Comes in Flasehes”, koji se bavi životom i karijerom legendarnog glumca i holivudske ikone Hemfrija Bogarta.

U pitanju je studiozni dokumentarni film rediteljke Ketrin Ferguson, u kome je priča o glumcu ispričana u potpunosti na prilično čudesan način, vlastitim Bogartovim riječima, koristeći za naraciju izjave iz arhivskih snimaka i intervjua.

Film donosi priču o vrhunskom glumcu koji je stekao slavu kasno u svojoj karijeri, ali je do prerane smrti ostavio neizbrisiv trag u istoriji filmske umjetnosti. Bogartova karijera protezala se od filmova “Oni voze noću”, zatim “Malteškog sokola”, “Blago Sijera Madre” i “Velikog sna” do “Kazablanke” i “Sabrine”. Bogart je osvojio svog jedinog “Oskara” za film “Afrička kraljica” iz 1952. godine, a umro je 1957. u 57. godini života nakon borbe s rakom jednjaka. Iza njega su ostala četiri braka i dvoje djece.

U svom stvarnom životu ovaj čuveni šmeker, sklon alkoholu i cigaretama,  imao je tendenciju samo da  dobije djevojku koju želi što je na neki način suština filma Fergusonove, u kojem se na fascinantan način oblikuje Bogartov život kroz njegove odnose sa ženama. Radi se o biografskoj priči koja prati drugu stranu američkog glumca, onu stranu ličnosti koja je daleko manje poznata. Rediteljka filma navodi da je uvidjela da bi proučavanje ovih neispričanih priča omogućilo publici da shvati zvijezdu “Kazablanke” i “Velikog sna” na nov, složeniji način kroz fascinantan Bogartov odnos sa ženama.

A person in a suit and hatDescription automatically generated

- Kada smo počeli proučavati Bogartovu priču sagledavanjem ključnih žena u njegovom životu koje su imale važnu ulogu u njegovom uspjehu shvatili smo da su sve, osim njegove četvrte supruge, Loren Bekol, ostavljene kao fusnote u istoriji. Osjećali smo se kao da tu ima dosta nedorečenosti i bilo bi besmisleno ispričati njegovu priču, a da se ne udubimo u njihovu - rekla je Fergusonova. 

Film prati Bogartove teške glumačke početke, u vrijeme kada je uvjeren da nikada neće ostvariti karijeru dok se bori s alkoholizmom i nizom “užasnih” uloga. Unutar tog relativno ustaljenog narativa upoznajemo još jednu skrivenu stranu njegovih ranih godina kroz Bogartov odnos sa njegovom prvom suprugom, glumicom Helen Menken, fokusirajući se na njeno učešće u predstavi “Zarobljenik” iz 1926. godine, kontroverznom i radikalnom komadu i sudbini zaljubljene žene u muškom svijetu. Bogart ju je ohrabrio da uradi predstavu i podržao njen sadržaj. Menkenova je uhapšena zbog svog učešća, a predstava je zabranjena podstičući Bogartovu doživotnu i sve konfliktniju borbu protiv cenzure u Holivudu.

Jednako tako film prati brak sa glumicom Meri Flipis te burnu vezu sa brodvejskom glumicom Majo Metot, koja je osim velike strasti bila ispunjena velikim problemima, uključujući požare u kući, pokušaje samoubistva i slično, pokušavajući da baci novo svjetlo na ljubavni odnos dvoje glumaca, od kojih je jednom karijera u usponu, a drugom u padu.

Dokumentarac je nastao u produkciji studija “Univerzal”, a scenario su napisali rediteljka filma Ketrin Ferguson i Elonor Emtejdž. Premijera se očekuje 15. novembra.

Autorka

Ketrin Ferguson je rođena u Belfastu, nagrađivana je rediteljka i spisateljica. Najpoznatija je po svom prvom dugometražnom i  dokumentarnom filmu “Nothing Compares” o čuvenoj muzičarki Šinejd O’Konor koji je premijerno prikazan na “Sandensu” 2022. Film je prikazan širom svijeta u bioskopima i osvojio je više nagrada. Ketrin je takođe postala poznata kao autor muzičkih spotova za umjetnike kao što su Ledi Gaga i Nena Čeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana