Dnevnik jedne tinejdžerke pobjednik FEST-a

Priredila: Mirna Pijetlović
Dnevnik jedne tinejdžerke pobjednik FEST-a

Beograd - Svečanom dodjelom nagrada u nedjelju uveče spuštena je zavjesa na 44. izdanje jednog od najprestižnijih filmskih festivala u regionu - beogradskog FEST-a.

"Beogradski pobjednik" za najbolji film u glavnom takmičarskom programu dodijeljen je filmu "Dnevnik jedne tinejdžerke" u režiji Marijel Heler.

- Ovaj film je apsolutni favorit među žirijem zbog humanističkog pogleda na život, talenta i humora, a to je nešto što nam je svima potrebno u životu - glasi obrazloženje internacionalnog petočlanog žirija kojim je predsjedavao Pavel Lungin.

Uz njega su u žiriju bili Darko Bajić, Hristina Popović, Janko Popović Volarić i Gjermund Gisvold.

Marijel Heler je takođe osvojila nagradu za najbolju režiju uz obrazloženje da je "reditelj uspela da stvori ranjivu proslavu filma na svež i neosuđujući način."

Film koji je žiri emotivno dotakao zbog tragične, ali ujedno i tople ljubavne priče dvoje mladih ljudi zarobljenih u brutalnom društvu "Odbrane" u režiji Davida Pablosa, osvojio je nagradu žirija. 

Nagradu za najbolji scenario osvojio je Ramin Bahrani za film "99 Domova" koji je "nagrađen zbog relevantne i jake priče o čoveku koji pravi ugovor sa đavolom kako bi spasio svoju porodicu".
Nagrada za najbolju glumicu dodijeljena je Bel Pauli za ulogu u filmu "Dnevnik jedne tinejdžerke", dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Majkl Šenon za rolu u filmu "99 Domova".

Beogradski pobjednik za najbolji film u nacionalnoj selekciji dodijeljen je filmu "Vlažnost" u režiji Nikole Ljuce, u produkciji Nataše Damjanović i Vladimira Vidića. 

- Film koji svojim autentičnim izrazom i specifičnim stilom najavljuje neki novi i značajan glas srpskog filma", glasi obrazloženje žirija kojim je predsjedavao Dragan Bjelogrlić, a uz njega su o nagradama odlučivali Vuk Ršumović, Kozmina Stratan, Nevio Marasović i Bernd Buder. 

Tako je nagrada žirija pripala filmu "Pored mene" reditelja Stevana Filipovića, dok je za najbolju režiju nagrađen Nikola Ljuca.

Milena Marković osvojila je nagradu za najbolji scenario filma "Otadžbina", a nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Mirjani Karanović za ulogu u filmu "Dobra žena".

Nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Miloša Timotijevića za ulogu u filmu "Vlažnost", a
reditelj filma "Panama", Pavle Vučković, nagrađen je za najbolji debi.

Beogradski pobjednik za najbolji film u manjinskoj srpskoj koprodukciji dodijeljen je ostvarenju "S one strane" Zrinka Ogreste koji je takođe osvojio nagradu i za najbolju režiju.

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je Lani Barić za ulogu u filmu "Ti mene nosiš".

Žiri takmičarskog programa "Granice" radio je u sastavu Slobodan Šijan, Dragan Jovićević i Marko Njegić, i NIN-ovu nagradu za najbolji film dodijelio je filmu "Ludo" indijskog reditelja Kaušika Muhardžija. Specijalnu nagradu, žiri dodjeljuje filmu "Tužni čas", tajlandske rediteljke Anuće Bunjavatane.

Nagradu "Nebojša Đukelić" žiri u sastavu Zoran Janković, Stjepan Hundić i Feti Dautović dodijelio je filmu "S one strane" Zrinka Ogreste, a specijalnu nagradu ponio je film "Vlažnost" Nikole Ljuce.

Novouspostavljenu "Politikinu" nagradu "Milutin Čolić", dodjeljivali su Dubravka Lakić, Dušan Milić i Miki Manojlović. Oni su nagradili film "Dobra žena" u režiji Mirjane Karanović.

Žiri FEDEORA, Nenad Dukić, Rita di Santo, Tonči Valentić, Vladan Petković, nagradu za najbolji film u internacionalnoj selekciji dodijelio je filmu "Mediteran" reditelja Jonasa Karpignana, a nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji osvojio je "Pored mene" Stevana Filipovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana