Đurković: Mjuzikl Flešdens je drugačiji od filma

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je reditelj Vladan Đurković, koji je govorio o mjuziklu "Flešdens" koji se odnedavno igra u beogradskom Pozorištu na Terazijama.

Đurković je rekao da je nakon tri godine od početnih dogovora, tromjesečni intenzivni rad nedavno rezultirao "dobrom predstavom sudeći po kritikama i reakcijama publike".

"Najviše sam bio zabrinut da li ćemo predstavu raditi u ovom vremenu kada su premijere pomerane nekoliko puta i odlagane. Nije dobro za ekipu da suviše dugo traje proces, ljudi se zamaraju. Najveći strah mi je bio da li ćemo izgurati premijeru", priznao je Đurković.

Prema njegovim riječima, u organizacionom smislu bili su spremni za slučaj da se neko iz ekipe zarazi sistemom duplih podjela uloga, što je omogućilo da bude ostvaren plan zacrtan tokom ljeta da premijera "Flešdensa" zaista bude 19. novembra.

Đurković je istakao da se predstava "drastično razlikuje" od istoimenog holivudskog filma iz 1983. godine, pošto ima "daleko kompleksniji siže, a ni film nije klasični mjuzikl".

"Sva muzika je tretirana na potpuno drugj način. U filmu ne pevaju glavni junaci. Kod nas svi pevaju. Muzika je komentar a ne deo dramske radnje koja ima nešto za cilj, da prenese informaciju. Ovde je muzika potpuno drugačije tretirana, ali smo se trudili da ne izneverimo ljubitelje filma", istakao je Đurković.

Reditelj je rekao da dok u filmu glavna junakinja ima san da postane popularna, predstava ima "ozbiljnu socijalnu priču, o pravima žena, radnika i radničke klase, ali sa druge strane kako se osećaju oni na vrhu društvene lestvice".

"Predstava je vizuelno atraktivna. Kostima ima preko 170, balet se nikad ne pojavi dva pta u istoj garderobi. Predstava traje dva i po sata, plus pauza. Nijednog trenutka nismo želeli da se ponovimo", naglasio je Đurković.

On je izdvojio "briljantnu" koreografiju Milice Cerović, "fantastičnu" scenografiju Jelene Stokuće, kao i scenografiju Marije Kalabić.

Prema njegovim riječima, ekipa predstave "Flešdens" potrudila se da prikaže taj naslov malo drugačiji od očekivanja publike koja je obožavala film ali neće ih iznevjeriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana