Diznijeva Alisa slavi 65. rođendan

Priredila: Aleksandra Glišić
Diznijeva Alisa slavi 65. rođendan

Banjaluka - Djetinjstvo je gotovo nezamislivo bez putovanja kroz čarobne avanture opisane u kultnoj knjizi Luisa Kerola "Alisa u zemlji čuda", koja je više puta oživjela i na filmskom platnu.

Roman je 1865. napisao engleski pisac Čarls Latvidž Dodžson pod pseudonimom Luis Kerol. Volt Dizni je 1951. godine ovaj klasik literature za djecu pretvorio u dugometražni crtani film, a 2010. godine priča o Alisi doživjela je i premijeru na bioskopskom platnu, u filmu koji je režirao Tim Barton, sa En Hatavej u glavnoj ulozi.

Maštoviti i uzbudljivi sadržaj učinio je ovu knjigu bezvremenom. Lik Alise zapravo je inspirisan kćerkom šefa Luisa Kerola. Henri Lidel, dekan crkve Isusa Hrista na Oksford koledžu, bio je supervizor Luisu Kerolu, dok je on bio profesor matematike. Pisac je bio jako dobar porodični prijatelj Lidelovih.

Malo je poznato da je ilustrator knjige mrzio prvo izdanje. Džon Tenijel bio je ilustrator prvog izdanja i nije mu se sviđalo kako su crteži bili urađeni.

Interesantno je da priča o Alisi nikada ne bi ugledala "svjetlost dana" da se nije dopala djeci iz porodice Lidel. Kerol je počeo da priča o Alisi dok je sa djecom svojih prijatelja putovao brodom, a mališani su insistirali da im je ponovi nekoliko puta. To ga je inspirisalo da priču "prebaci" i na papir.

Prvi film "Alisa u zemlji čuda" snimljen je 1903. godine. Prvu verziju filma napravili su Sesil Hepvort i Persi Stouv samo nekoliko godina nakon što je Kerol preminuo. Film je trajao samo 12 minuta. Originalni rukopis romana može se naći u Londonu. Rukopis je zapravo naslovljen "Alisine podzemne avanture" i smješten je u Britanskoj biblioteci.

Jako je zanimljivo da su originalne ilustracije zapravo rezbarije. Tenijelovi crteži su bili urezani u drvo, a onda su koristili blokove kako bi napravili kopije knjige. Kerol je želio da knjigu naslovi i kao "Alisine avanture u zemlji patuljaka".

Iako je kasnije roman ocijenjen kao veoma neobična knjiga, prava "Alisa" je mislila da je Kerolova priča sasvim jednostavna. Sestrice Lidel pronašle su mnogo sličnosti sa pravim ljudima i karakterima u knjizi. Na primjer, poredile su svog učitelja likovnog sa kornjačom u knjizi.

Popularni reditelj Tim Barton 2010. režirao je film "Alisa u zemlji čuda", gdje se u glavnim ulogama pojavljuju Mija Vasikovska, Džoni Dep, Helena Bonam Karter i En Hatavej. Film je inspirisan i knjigom "Alisa s one strane ogledala" iz 1871, koja je nastavak kultnog romana.

Vasikovska igra devetnaestogodišnju Alisu koja se, trinaest godina poslije svoje prethodne posjete, vraća u zemlju čuda, gdje njeni stanovnici smatraju da je ona jedina osoba koja može da ubije zmajoliko stvorenje koje ih maltretira.

Literarni apsurd

Roman "Alisa u zemlji čuda" smatraju jednim od najkarakterističnijih predstavnika takozvanog žanra literarnog apsurda. Struktura ove knjige imala je ogroman uticaj, prvenstveno u žanru fantastike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana