“Diznijev” animirani film “Alisa u zemlji čuda” prikazan prije 70 godina: Put kroz čarobni svijet bijelog zeca

Priredila: Ilijana Božić
“Diznijev” animirani film “Alisa u zemlji čuda” prikazan prije 70 godina: Put kroz čarobni svijet bijelog zeca

BANjALUKA - Kultni animirani film “Alisa u zemlji čuda” u produkciji Volta Diznija premijerno je prikazan prije 70 godina, a i danas se svi rado sjećamo bijelog zeca koji uvijek kasni, mačka, karata koje govore i čuvene kraljice.

Crtać je nastao prema istoimenoj knjizi Luisa Kerola, koja je imala nevjerovatan uticaj na kinematografiju, pozorište, književnost i psihologiju. Crtani film je premijerno prikazan 1951. godine u Londonu, a potom u Njujorku.

Volt Dizni je prvi put neuspješno pokušao prilagoditi Alisu u animirani igrani film tokom tridesetih godina prošlog vijeka, a tu ideju je oživio četrdesetih. Film je prvobitno trebalo da bude aktivni - animirani film, međutim, Dizni je odlučio da postane animirani.

Kada je prikazan u bioskopima, publika je bila razočarana pa ga je Dizni prikazao na televiziji kao jednu od prvih epizoda svoje televizijske serije “Diznilend”. Na televiziji se pokazao vrlo uspješnim te je na kraju ponovo pušten u bioskope.

Ostvarenje “Alisa u zemlji čuda” smatra se jednim od najvećih Diznijevih animiranih klasika, posebno jednim od najvećih kultnih klasika u mediju za animaciju.

Knjiga “Alisa u zemlji čuda” bila je predmet burnih rasprava tokom 20. vijeka, a o njoj je govorio i Frojd. Raspravljalo se da li je pisana za djecu ili nije. Prema jednoj od mnogih teorija Alisa je kao Eva, jer njena priča počinje na idiličnom mjestu koje mnoge podsjeća na rajski vrt. Alisa ne uzima jabuku kao Eva, ali ona propada kroz zečju rupu u svijet čuda. Teoretičari su govorili da je time zapravo naglašen Alisin ulazak u pubertet, u svijet odraslih.

Ipak u crtaću posmatramo djevojčicu Alisu koja je usnula san i odvela mališane u čudesni fantastični svijet. Ona je hrabra i srčana. Ona voli svijet i druga bića. Radoznala je, puna ljubavi i saosjećanja i to s ponosom ističe. Ona ne voli nepravdu.

Zabavni svijet Alisinih avantura, zlih ljudi i onih koji joj pomažu u zemlji čudesa mnogim generacijama je bio jedan od omiljenih crtaća, jer je podsticao dječiju maštu i budio u njima ljubav prema svijetu. Luis Kerol je ovo djelo objavio 1865. godine.

Aluzije

Vjeruje se da je knjiga “Alisa u zemlji čuda” aluzija na “Rat ruža”, koji se dogodio u Engleskoj u 15. vijeku. To doba je bilo obilježeno spletkama, izdajama i odsječenim glavama, baš kao i u priči. Ako je pretpostavka tačna, onda je beba koja se pretvorila u svinju član “Bijele ruže”, odnosno Ričard Treći, koji je imao pečat sa bijelom svinjom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana