“Dina” režisera Denisa Vilneva premijerno prikazana u Veneciji: Kritičari zaratili zbog filma godine

Branislav Predojević
“Dina” režisera Denisa Vilneva premijerno prikazana u Veneciji: Kritičari zaratili zbog filma godine

VENECIJA - Dugo iščekivana nova filmska adaptacija slavnog naučnofantastičnog romana “Dina” američkog pisca Franka Herberta, koju je režirao čuveni kanadski redatelj Denis Vilnev, premijerno je prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji i kritike ovog naslova, koji je čekan kao jedan od filmova godine, tokom vikenda kruže internetom uz pravi rat između suprotstavljenih stavova kritičara.

Radnja filma prati sukob dviju plemićkih porodica, Atreida i Harkonena - oko planete Arakisa, jedine planete u svemiru na kojoj se može pronaći rijetki i dragocjeni začin melanž, materija koja omogućava dugačak život i međuzvjezdana putovanja. Političke zavjere, izdaje, surovi pustinjski svijet Arakisa, krvave bitke i mladić Pol Atreid, koji će postati Muad Dib vođa, vjerski i ratni vođa u pohodu na svemirsko carstvo, utkane su u raskošni film sa budžetom od 165 miliona dolara, podijeljen u dva dijela. Prve reakcije kritike su mahom pozitivne, iako jedan, istina ubjedljivo manji, dio kritike ima i zamjerke na novu ekranizaciju ovog SF klasika.

- Većina modernih SF filmova može se sakriti pred ovom “Dinom” zbog njene veličine i izvedbe. Vješto žonglira više likova i lokacija poput originala koji joj je temelj - napisao je Tim Grierson iz magazina “Scren Daily” a s njim je saglasan i Ksan Bruks iz “The Guardian”, koji je uz maksimalnu ocjenu napisao da je “Dina” podsjetnik šta holivudski blokbaster treba da bude. Stiv Pond iz magazina “The Warp” takođe nije krio oduševljenje.

- Esencijalno filmsko ostvarenje. “Dina” će vas oduševiti svojom mračnom ljepotom. Ovo je film koji je više od zabave - napisao je Pond. S druge strane, negativan stav uglavnom su imali kritičari iz američkih medija “Indiwire”, “Hollywood Reporter” i “Variety”, inače sklonih traženju političkih i društvenih poruka u filmovima, posebno onih politički korektnih i trenutno modernih.

- Pripovijedanju nedostaju jasne linije koje bi ga učinile konstantno pogonskim da drži film do finala - piše Dejvid Runi iz “The Hollywood Reporter”, dok Oven Gliberman iz magazina “Variety” vidi zamjerku u usporavanju radnje zbog nastavka.

- Spektakularan i zanimljiv i onda odjednom više nije ništa od toga. Od polovine više nije interesantan za gledanje, jer scenario istroši sve trikove u prvoj polovini, tako da nema ništa da ponudi u finalu - rekao je Runi. “Rotten Tomatoes”, stranica koja kritike pretvara u jedinstvenu ocjenu, odnosno procenat “svježine” ili “pokvarenosti” (po uzoru na paradajz), “Dinu” drži na visokih 85 odsto “svježom”. Takva svježina “Dine” temelji se na 26 kritika, od kojih su 22 “svježe”, a četiri “pokvarene”. Na strani “Metascore” na osnovu 26 recenzija film ima pozitivan prosjek od 76 odsto. Vilnev nije prvi reditelj koji je pokušao da ukroti “Dinu”, to je već pokušao čuveni režiser, scenarista i strip umjetnik Alehandro Žodorovski sa propalom ekranizacijom. Jednako čuveni Dejvid Linč snimio je svoju verziju 1884. godine, ali njome nije bio zadovoljan ni autor, niti publika i kritika. Na novoj adaptaciji, koja je premijerno prikazana u Veneciji, rad je počeo 2016. godine, kada je produkcijska kuća “Legendari” kupila prava za filmsku i televizijsku adaptaciju romana. Ulogu Pola Atreidisa, glavnog lika romana, dobio je američki glumac Timoti Šalame. Šveđanka Rebeka Ferguson dobila je ulogu gospe Džesike, konkubine Polovog oca Leta, glave kuće Atreida. Vojvodu Leta igra Oskar Ajzak. Osim njih, glumačka postava prepuna je zvijezda poput Havijera Bardema, Džoša Brolina, Džejsona Momoe, Dejva Botiste, Stelana Skarsgarda, Šarlot Rompling i Zendaje.

Roman

Roman “Dina” Frenk Herbert napisao je 1965. godine, a nagrađen je nagradama “Hugo” i “Nebula” za najbolji SF roman te godine. Nakon “Dine” objavljivani su sve do autorove smrti 1986. njeni nastavci “Mesija Dine”, “Djeca Dine”, “Božanski car Dine”, “Jeretici Dine” i “Kapitol Dine”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana