De Niro kultni filmski vozač

Aleksandra Madžar
De Niro kultni filmski vozač

Los Anđeles - Snimajući filmove reditelji i scenaristi inspiraciju traže u različitim ljudima i pojavama u svijetu oko njih, a posebnu misteriju za neke filmske stručnjake imaju taksisti.

Oni najčešće imaju nevjerovatne priče i rado ih dijele sa mušterijama. Stvaraoci filmskih priča smatraju da u poslu koji podrazumijeva da voziš razne nepoznate ljude - u kafanu, pozorište, do kuće, aerodroma ili kroz udaljeni grad, ima mnogo materijala za film. Jedan od reditelja koji je prihvatio ovaj izazov je Martin Skorseze. Njegov "Taksista" iz 1976. godine je svakako najpoznatiji film sa ovom tematikom. Upravo je vozilo - legendarni "čeker taksikeb A11" iz 1974. najbolji i najpouzdaniji prijatelj vozača Trevisa, čiji lik tumači Robert de Niro. Automobil je Trevisu poput vjernog konja u vesternima, saputnik ovom usamljenom osvetniku koji postaje heroj. Na kraju filma vozač i taksi nestaju u mraku, baš kao kauboj koji u posljednjoj sceni jaše ka zalasku sunca.

Tijesna veza mašine i čovjeka koji njom upravlja potencira se i u francuskoj franšizi "Taksi" iz 1998. godine. Sami Naseri oživio je lik Danijela koji je želio da postane vozač na auto-trkama, što sada nadoknađuje vozeći mušterije vratolomno kroz Marselj.

U Besonovom naučnofantastičnom trileru "Peti element" priča počinje upravo ulaskom crvenokose i prelijepe srpske glumice Mile Jovović u futuristički taksi kojim pilotira frustrirani Brus Vilis. I američki triler "Kolateral" pripovijeda kako se slučajni susret pretvara u sudbonosni: uobičajeni dan taksiste Maksa, kojeg glumi Džejmi Foks,  dramatično se mijenja kada u njegov auto uđe plaćeni ubica Vinsent (Tom Kruz).

"Seks i grad"

Glumice iz popularne serije "Seks i grad" kao da bi bile bespomoćne bez flote njujorških taksija. Izgleda da nijedna od četiri dame nema vozačku dozvolu. U svakoj epizodi zaustavljaju taksije, a najviše Sara Džesika Parker, koja je osvojila fanove ove serije ulogom  Keri Bredšo. Ako nema taksija, nema ni sastanaka, ni seksa, ali ni grada ni ove serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana