Čuveni film “Bjekstvo” Sema Pekinpoa slavi pola vijeka

 Branislav Predojević
Čuveni film “Bjekstvo” Sema Pekinpoa slavi pola vijeka

LOS ANĐELES - Film čuvenog režisera Sema Pekinpoa “Bjekstvo” prije tačno pola vijeka stigao je u bioskope i započeo svoj dugački put do današnjeg statusa klasika sedme umjetnosti.

Scenario je po istoimenom romanu doajena noar proze Džima Tompsona pisao tada mladi scenarista i režiser Volter Hil, dok je za kameru sjeo kontroverzni majstor filmskog nasilja Sem Pekinpo, a glavnu ulogu tumačila je jednako problematična holivudska zvijezda Stiv Mekvin. Radnja prati pljačkaša Kartera Doka Mekoja (Mekvin) koji se nalazi u zatvoru, dok njegova supruga Karol (Ali Mekgrou) planira zavjeru za njegovo oslobađanje pod uslovom da opljačkaju banku u Teksasu za pokvarenog biznismena Džeka Benjona (Ben Džonson).

Bjekstvo i pljačka tada bivaju pretvoreni u dvostruku izdaju unutar grupe pljačkaša, a bračni tandem bježi u Meksiko sa policijom i kriminalcima na vratu.

Ideju za adaptaciju pokrenuo je sam Mekvin i producent Dejvid Foster, sa idejom da Piter Bogdanović režira, a sam Tompson piše scenario, ali je brzo došlo do sukoba sa nepredvidivim Mekvinom, pa su obojica otpušteni. Pisanje i režija su na kraju pripali Hilu i Pekinpou koji su mijenjali scenario kako bi imao više akcije.

- Mislio sam da nije moguće raditi Tompsonov roman za film jer je čudan i paranoičan. Nisam vjerovao da će film biti snimljen, niti da će Mekvin dobiti ulogu. Našao sam se u čudnoj poziciji, pokušavajući priču učiniti manje nasilnom, ali je ona postala krimi-klasik pun nasilja i krvi - naveo je Hil.

Samo snimanje proteklo je uz mnogo problema na setu zbog Pekinpoove sklonosti alkoholu, teške naravi Mekvina, te njegove ljubavne afere sa partnerkom Ali Mekgrou koja je bila udata za producenta Ruperta Evansa, ali je film ipak premijerno prikazan na današnji dan 1972. godine. Pekinpo se ponovo našao pod optužbama za glorifikaciju nasilja iako je ovo vjerovatno bio jedan od njegovih manje nasilnih filmova.

- Kao filmski stvaralac moram da sagledam obje strane medalje i da dam sve od sebe kao pripovjedač. Nemam apsolutno vrijednosni sud. Zašto nasilje ima takvu tačku opijenosti kod ljudi? Zašto ljudi svoj dan strukturiraju na ubijanju? To nije pitanje za mene - objasnio je Pekinpo.

Uprkos negativnim kritikama koje je dobio po izlasku, brojni retrospektivni kritičari dali su filmu dobre ocjene, a “Bjekstvo” je vremenom postalo simbol kriminalističkog filma, uz sve veći kult kod mlađe generacije režisera, dodatno pojačan sa nekoliko odličnih DVD i blu-rej izdanja.

Prijem

Publika je masovno gledala film koji je sa budžetom od tri miliona zaradio više od 36 miliona dolara. Postao je osmi film sa najvećom zaradom iz 1972. godine i jedno od finansijski najuspješnijih ostvarenja u karijeri Pekinpoa i Mekvina. Danas film na sajtu “Roten tomatos” ima ocjenu od 86 odsto na osnovu 21 kritike kritičara, sa prosječnom ocjenom 6,9/10, dok je na sajtu IMDB prosječna ocjena 7,3/10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana