"Čuvari formule" premijerno u Banjaluci: Filmska oda humanosti i nadi

Milanka Mitrić
"Čuvari formule" premijerno u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | "Čuvari formule" premijerno u Banjaluci

BANjALUKA - Film "Čuvari formule", nastao po motivima romana "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića večeras je premijerno prikazan u banjalučkom "Sinepleksu Palas", uz prisustvo glumačke i autorske ekipe.

Banjalučkoj premijeri prisustvovali su glumac i režiser Dragan Bjelogrlić, te glumci Alisa Radaković, Maja Čampar, Jovan Jovanović, Ognjen Mićović i Aleksis Maneti.

Priča "Čuvara formule" smještena je u 1958. godinu i prati grupu naučnika koji u institutu ''Vinča'' sprovode tajni projekat, predvođen profesorom Dragoslavom Popovićem (Radivoje Bukvić). Oni bivaju izloženi dozi zračenja koja je smrtonosna, te ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u francusku kliniku Kiri.

Fokus radnje je na spašavanju naučnika u pomenutoj klinici, gdje profesor Žorž Mate (Aleksis Maneti) predlaže intervenciju zamjene koštane srži ozračenih pacijenata, prvi put u istoriji.

Scenario ovog ostvarenja stvarali su Vuk Ršumović, Dragan Bjelogrlić i Ognjen Sviličić. Priča koju su stvorili je priča o greškama, humanosti, borbi za preživljavanjem, ljudskosti i nadi.

Glumica Alisa Radaković, koja igra naučnicu Rosu, Roksandu Dangubić, rekla je da joj je velika inspiracija bila Mileva Marić, ali i Nikola Tesla, kao i razne zanimljivosti o njima do kojih je uspjela da dođe.

- Inspiracije ima na sve strane. Saradnja sa Bjelogrlićem je bila divna. To je jedno fenomenalno iskustvo. I radujem se da vidimo kuda će sve da putuje ovaj naš film - navela je ona.

Glumica Maja Čampar, koja u filmu igra Veru, istakla je da je saradnja na filmu bila sjajna, te da je srećna zbog toga, dok je glumac Ognjen Mićović rekao da su malo odstupali od knjige, a kada je riječ o radu na filmu, kazao je da je lik Živote, kojeg igra linija nade.

- On je najveća nada da će lečenje da uspe i da je on neko ko će kolege da bodri - ispričao je on.

Glumac, scenarista i producent Dragan Bjelogrlić kazao je da je na prvo čitanje knjige (prve verzije, koja se zvala "Stranputica") znao da će to da postane film.

- Znao sam nešto o tom događaju, bilo mi je zanimljivo. Dogovorio sam se s Goranom, zvao sam Vuka Ršumovića i tako je sve krenulo - kazao je on.

On je, govoreći o fikciji i stvarnosti, kada je riječ o filmu, rekao da se nisu mnogo opterećivali činjenicama i istorijskim događajima, ali da su bitne smjernice u filmu ispoštovane.

- Pratili smo oni što se desilo, a to je bio broj likova, odnosi među njima i nekoliko slojeva priče i žanrova (drama, melodrama, triler). Ovo je najteži posao bio za mene kao reditelja, jer radnja filma se dešava u bolnici, u jednom uzanom prostoru, obiluje scenama bolesti i lečenja koje nisu baš prijatne za gledanje. Ja sam sve vreme imao u glavi kako to da prebacim na drugi nivo, a to je na nivo emotivnog, da ne bude toliko zastrašujuće. Drago mi je da sam to uspeo - objasnio je Bjelogrlić.

Glumac Aleksis Maneti rekao je da je za njega bilo zanimljivo snimanje, ali i povratak korijenima, s obzirom na to da mu je majka Srpkinja.

- Bilo je super, svi su ljubazni. Dragan ima neki poseban duh i vidi sve - naveo je Maneti.

Glumac Jovan Jovanović, koji glumi Radojka, rekao je da je priprema za film bila posebna, jer su imali probe za stolom.

- Imali smo teži zadatak kada je riječ o transformaciji, bila je teška. Išli smo na stroge dijete i gurali smo jedni druge. Vidi se u krupnim kadrovima da smo malo ispijeni. Radili smo to iz poštovanja prema ulogama koje igramo - istakao je Jovanović.

Film "Čuvari formul" je 15. avgusta prikazan van konkurencije u okviru glavnog programa 29. Sarajevo film festivala, dok je premijera u Srbiji održana 24. oktobra.

Od sutra je na redovnom repertoaru "Sinepleksa Palas".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana