Čudesni mutanti pokretačka iskra modernim superherojima

Milanka Mitrić
Čudesni mutanti pokretačka iskra modernim superherojima

Adaptacije superherojskih stripovskih serijala i filmovi posvećeni određenim junacima, antijunacima i grupama koje svijet spasavaju ili uništavaju svojim natprirodnim moćima već decenijama žive kao jedan značajan dio popularne kulture.

Značajne su jer osvjetljavaju klasične priče o različitostima, diskriminaciji, dobru i zlu, žrtvama, zlikovcima, herojima i spasiteljima koji balansiraju svemir tako što spasavaju nedužne, bore se za svijet, za svoje bliske, ali i nepoznate ljude.

Pored klasičnih superjunaka ili običnih ljudi ogrnutih plaštom heroja sa spasiteljskim naumima u rukama, pažnju publike u različitim vremenima dobijali su različiti, bilo da su junaci ili antijunaci i veće uključivanje raznolikih karaktera pomagalo je oživljavanju nekih drugih stripova na filmu i televiziji.

Jedan od filmova koji je značajno uticao na buduće adaptacije “Marvelovih “stripova u novijem vremenu života kinematografije je film “Iks men”, koji je objavljen 12. jula 2000. godine - prije 20 godina.

Prije dvije decenije počela je priča o mutantima, njihovim ličnim borbama i sukobima sa sobom i svijetom koji ih okružuje i čiji su prilično neshvaćen i neprihvaćen dio. Prije dvadeset godina Hju Džekmen se na velikom platnu pojavio kao Vulverin (Džejms Logan Haulet), što je ostala uloga koju je u nekoliko “Iks men” filmova iznio i proživio do samog kraja. Hju Džekmen je zbog ove uloge ušao u Ginisovu knjigu rekorda, za najdužu karijernu ulogu “Marvelovog” superheroja na filmu.

- Uvijek će me fascinirati njegov lik. On je nevjerovatno ljudski lik, s primjesama antiherojstva i tragedije u sebi - naveo je jednom prilikom Džekmen, osvrćući se na ulogu, za koju je naveo da mu je najdraža rola koju je ikad igrao.

Film “Iks men”, objavljen 2000. godine, režirao je Brajan Singer, dok je scenario radio Dejvid Hajter, po priči Brajana Singera i Toma de Santa. Prije dvadeset godina na velikom platnu vidjeli smo profesora Iksa, Magneta, Storm, Roug, Kiklopa, Mistik, Zvijer i druge. Svi obožavaoci stripa tada su se susreli sa drugačijim prikazom različitih moći, poput kontrole uma, čitanja misli, te transformacije u osobu preko dodira, neizmjere snage tijela i uma.

Tadašnji izvršni urednik “Imadžin gejms netvorka” Ričard Džordž naveo je 2006. godine da je uspjeh prvog filma zaslužan za pravljenje ostvarenja kao što su: “Spajdermen trilogija” (2002-2007), “Fantastična četvorka” (2005), “V kao Vendeta” (2005) i “Povratak Supermena” (2006).

Filmski kritičar iz “Empajer magazina” Kris Hjuit izjavio je da je Singerov film iz 2000. godine zaslužan za postojanje “Marvel studija”, dok je strip-autor Mark Milar rekao da su Singerovi “Iks men” revolucionisali filmove o superherojima.

- U svijetu u kome se mutanti zbog svojih natprirodnih moći tretiraju drugačije od običnih ljudi, dvije grupe mutanata (“Iks men” i “Bratstvo mutanata”) bore se za ravnopravnost mutanata u društvu. Jednoga dana dvoje mutanata, Vulverin i Roug, zatiču se u konfliktu između “Iks mena” profesora Ksavijera i “Bratstva” mutanata, čiji je vođa Magneto - naznačeno je u sinopsisu prvog “Iks men” filma.

Film je postao uspješan, a u periodu prikazivanja zaradio je više od 296 miliona dolara u bioskopima širom svijeta. Nakon ovog ostvarenja, snimljeno je nekoliko nastavaka, prednastavaka i spin-of filmova smještenih u ovaj svijet. Serijal je okončan prošle godine filmom “Mračni feniks”, a cjelokupan uspjeh serijala započetog “Iks menom” vratio je novi život filmovima o superherojima.

U okviru serijala snimljeni su “Iks men 2” (2003), “Iks men: Posljednje uporište” (2006), “Iks men počeci: Vulverin” (2009), “Iks men: Prva klasa” (2011), “Vulverin” (2013), “Iks men: Dani buduće prošlosti” (2014), “Dedpul” (2016), “Iks men”: Apokalipsa” (2015), “Logan” (2017), “Dedpul” (2018) i “Iks men: Mračni feniks” (2019). Takođe, iako je serijal tehnički došao do kraja, “Marvel” priprema još jedan film smješten u ovaj svijet, a u pitanju je ostvarenje “Novi mutanti”, koje bi trebalo da bude objavljeno ove godine.

Tim superheroja “Iks men” pojavio se u “Marvelovoj” seriji stripova Stena Lija i Džeka Kirbija u septembru 1963. godine. Singer je, iako nije obožavao stripove, odlučio da radi na pomenutom filmu zbog načina prikazivanja predrasuda i diskriminacije. Prvobitno, film je odbio tri puta. Snimanje je počelo septembra 1999. u Torontu, a završeno je marta 2000. godine.

Namjera stvorenih likova i priče bila je da mutanti ovladaju svojim moćima i da ih koriste za dobrobit čovječanstva, uprkos tome što ih čovječanstvo ne prihvata. Profesor Iks (Čarls Kcavijer) i njegova škola za mutante stoga rade na tome da svijetu i čovječanstvu prikažu da mutanti mogu biti heroji.

On je započeo priču okupljanjem mutanata među kojima su Marvel djevojka, Kiklop i Zvijer, nazivajući ih “Iks men”, kao oznaku za njihov gen koji im daje sposobnosti koje drugi nemaju, te oznaku mutacija zbog izloženosti radijaciji. Škola kasnije biva razvijena, te okuplja mnoštvo drugih mutanata. Na specifičan način, filmom je stvorena aluzija na različitosti u svijetu koje i dalje nisu prihvaćene.

Ijan Mekelen glumio je Magneta (mlađu verziju kasnije je glumio Majkl Fasbinder), Partik Stjuart Čarlsa Ksavijera (mlađu verziju poslije je igrao Džejms Mekavoj). Famke Džensen glumila je Džin Grej, Džejms Mardsen Kiklopa, Hali Beri Ororo Monro (Storm), Tajler Mejn Viktora Krida (Sajbertut), Rebeka Romejn je igrala Rejven Darkholm (Mistik), Ana Pakvin je bila Meri d'Ankanto (Roug), dok je Rej Park glumio Mortimera Tojnbija (Toud).

Kritika

Filmovi: “Iks men”, “Iks men 2”, “Iks men: Prva klasa”, “Vulverin”, Iks men: Dani buduće prošlosti”, “Dedpul”, “Logan” i “Dedpul 2” dobili su pozitivne ocjene i kritike i publike. “Iks men: Posljednje uporište” i “Iks men: Apokalipsa” dobili su pomiješane kritike, dok su filmovi “Iks men počeci: Vulverin” i “Iks men: Mračni feniks” dobili uglavnom negativne kritike.

Zarada

“Iks men” je bio film s najvećom zaradom u julu, odmah nakon prikazivanja, dok je “Dedpul” imao najveću zaradu u februarskom bloku distribucije u bioskopu. “Dedpul” je najprofitabilniji film iz serijala i film sa najvećom zaradom tokom prve sedmice prikazivanja, dok je izvan Sjeverne Amerike to mjesto pripalo filmu “Iks men: Dani buduće prošlosti”. Na svjetskom nivou “Dedpul” je film sa najvećom zaradom u serijalu. “Iks men” serijal je drugi najprofitabilniji filmski serijal zasnovan na likovima iz “Marvelovih stripova”.

Zanimljivosti

Nakon što je prihvatio ulogu Magneta, Ijanu Mekelenu je ponuđena uloga u filmu “Gospodar prstenova”, koju je prvobitno bio prinuđen da odbije. S Brajanom Singerom je pričao o radu na “Gospodaru prstenova”, te je Singer odlučio da pomjeri snimanje, da bi Mekelen mogao da odigra uloge u oba filma.

Ni Patrik Stjuart ni Ijan Mekelen nisu znali da igraju šah tokom snimanja filma. Profesionalni šahista bio je pozvan da ih nauči.

Hju Džekmen je u jednom razgovoru priznao da se za ulogu Vulverina pripremao tako što je izučavao vukove, jer mu je djelovalo kao da je lik povezan s vukovima. Brajan Singer mu je kasnije objasnio da je vulverin (žderavac) potpuno drugačija vrsta životinje, iz porodice kuna.

Patrik Stjuart je bio prvi glumac koji je izabran za ulogu mutanta, a obožavaoci stripova su od devedesetih “navijali” da baš on igra profesora Iksa.

“Iks men” je jedan od rijetkih koji prate određenu originalnu priču. Većina ostalih filmova serijala su samo ovlaš bazirani na određenim pričama iz stripova.

Hju Džekmen se svakog jutra tuširao ledeno hladnom vodom kako bi mogao što bolje da postane lik Vulverina kojeg glumi.

Postojale su tri vrste oštrica koje je Vulverin nosio - plastične, gumene i metalne. Više od sedam stotina oštrica iskoristili su Hju Džekmen i njegovi dubleri prilikom snimanja.

Brajan Singer je zabranio da iko čita stripove na setu, da to ne bi imalo loš uticaj na glumačku ekipu. Glumci su ih čitali u tajnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana