Crtani film “Ljepotica i zvijer” nastao prije 30 godina: Važno ono što je u duši

Priredila: Ilijana Božić
Crtani film “Ljepotica i zvijer” nastao prije 30 godina: Važno ono što je u duši

BANjALUKA - Crtani film “Ljepotica i zvijer” zasnovan na istoimenoj francuskoj bajci iz 1756. godine autorke Dženi Mari Leprinc de Beaumont nastao je prije 30 godina. Simpatična ljepotica, strašna zvijer, posuđe, svijećnjaci i satovi koji govore očaravali su sve generacije.

Ostvarenje je producirao “Volt Dizni” studio za animaciju, a objavio ga je “Volt Dizni pikčrs” u produkciji Dona Hahna. Premijera je bila na njujorškom filmskom festivalu 29. septembra, a u kinima je bio već 13. novembra 1991. godine. Zaradio je 331 miliona dolara na međunarodnim blagajnama. Kritičari su pohvalili romantičnu priču i animaciju, a scena u plesnoj dvorani bila je posebno hvaljena. Pohvale su išle i na račun likova i pjesme. U aprilu 1994. godine “Ljepotica i zvijer” postao je prvi animirani “Diznijev” film koji je bio adaptiran u brodvejski mjuzikl.

Iako je princ pretvoren u zvijer mislio JE da ga njegov spoljašnji izgled određuje i da ga ljudi odbacuju i mrze zbog toga, Bela mu je otkrila da je važno ono što je u duši. Bajka i crtani film pokazuju da je unutrašnja ljepota ono što nas vodi prema neprolaznoj ljubavi te da su dobrodušnost i želja da pomognemo onima koji su u nevolji osobine dobrog čovjeka.

Bajka govori o čarobnici koja je testirala prinčevo srce tako što se pretvorila u siromašnu staricu i ponudila mu ružu u zamjenu za sklonište u njegovom dvorcu. Kad ju je princ odbio, čarobnica je vidjela da je prinčevo srce sebično i za kaznu ga je pretvorila u strašnu zvijer, a njegove sluge u namještaj. Princ ju je molio da ga poštedi, a ona mu je na to poklonila magično ogledalo kojim je mogao da vidi sve što se dešava u svijetu mimo dvorca, a dala mu je i čarobnu ružu, kojoj će sve latice otpasti do njegovog 21. rođendana. Kad se to dogodi, zauvijek će ostati zvijer, a jedini način da skine urok je da poljubi svoju istinitu ljubav.

Mnogo godina kasnije, Bela, lijepa kćerka šašavog pronalazača, sanja o pustolovini i zabavi. Ona voli knjige više od svega. Sugrađani je smatraju drugačijom. S željom da na sajmu pokaže svoj novi pronalazak Belin otac se izgubi u šumi i nabasa na dvorac čiji je gospodar zvijer. Kada Bela dođe da spasi oca, počinje zaplet, jer zvijer odlučuje da zarobi Belu i dopustiti ocu da se vrati kući.

Tokom života u čudesnom dvorcu Bela se sprijatelji sa živim namještajem, a postepeno se zaljubljuju ona i zvijer. Kada nakon mnogih zapleta jedno drugom otkriju ljubav, zvijer se pretvori u čovjeka, a živi namještaj u ljude.

Ovu filmsku adaptaciju režirali su Gari Trouzdejl i Kirk Vajz, po scenariju Linde Vulverton.

“Zlatni globus”

Film je osvojio “Zlatni globus”, u kategoriji najbolji film - komedija ili mjuzikl, što ga čini prvim animiranim filmom koji je osvojio ovu nagradu. Takođe je prvi animirani film ikad koji je bio nominovan za “Oskara” za najbolji film na 64. dodjeli nagrada. Osvojio je “Oskar” za najbolju originalnu muziku te za najbolju pjesmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana