Crtani film “Bambi” nastao prije 80 godina: Priča o odrastanju i neodustajanju

Ilijana Božić
Crtani film “Bambi” nastao prije 80 godina: Priča o odrastanju i neodustajanju

BANjALUKA - Dirljiva priča o Bambiju, koja nas uči da pred teškim životnim situacijama ne smijemo odustajati, te da bez obzira na sve treba da sačuvamo ono dobro u sebi, prenesena je na platno prije 80 godina.

Naime, američki animirani film snimljen je u režiji Dejvida Henda, a rađen je u produkciji Volta Diznija davne 1942. godine. Snimljen je prema knjizi “Bambi, život u šumi” austrijskog pisca Feliksa Saltena. Lik Bambija nacrtao je Tajrus Vong.

Malo lane pratimo od  njegovih prvih koraka pa sve do trenutka kada postaje srndać. Njegovo odrastanje prikazano je kao pustolovina koju prate velika sreća i duboka tuga, pobjede i porazi.

Kroz odrastanje Bambi uči da prepoznaje opasnosti koje neprestano vrebaju, kao što je to i u životu svakog čovjeka.

Bambi ostaje sam nakon što lovac ubije njegovu majku i ti trenuci su najtužniji, pogađaju kako djecu tako i odrasle, pa je ovaj crtać jedan od najtužnijih Diznijevih ostvarenja.

Ipak, Bambi stiče prijatelje koji mu pomažu da prevaziđe tugu, kao što je simpatični zec Lupko, koji često lupka šapicom mameći osmijehe mališana. Uz Lupka, Bambijev drugar je i tvor Cvijet.

Ovaj crtani film ima mnogo lekcija za mališane i odrasle, a jedan od najvažnijih je da nikada ne trebamo odustajati, te da i onda kada nas život dovede pred iskušenja ili nas pogodi neka nesreća, ne treba posustajati, jer i tada se pred nama pojave prijatelji koji nam pomažu da prevaziđemo poteškoće.

Tako je Bambi, uz svoje prijatelje, od malenog laneta izrastao u jakog i ponosnog srndaća, pa nam je on primjer da iz svega uvijek možemo izaći jači.

Pored važnosti pravog prijateljstva i dobrote koju treba da dijelimo sa drugima, pisac ove bajke, pa i crtani film, upozoravaju i čovjeka, skrećući mu pažnju na loše postupke.

Čovjek se u ovom crtaću pojavljuje kao loš junak, on je hladan i glavna je prijetnja životinjama. Crtać želi da u ljudima probudi osjećanja prema životinjama, da im pokaže da ne treba da budu njihove ubice nego zaštitnici.

Nominacije

Crtani film “Bambi” primio je nominacije u kategorijama za najbolju muziku, najbolji zvuk i najbolju originalnu pjesmu. Bio je u nominaciji za “Oskara” 1943. godine, te za “Zlatni globus” 1948, a osvojio je posebnu nagradu Volta Diznija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana