Ćosić: Film "Jeni, malo svjetlo sa zapada",mora ući u srpski narod

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da dokumentarni film "Jeni, malo svjetlo sa zapada", koji je dobio Specijalnu nagradu stručnog žirija na 69. Martovskom festivalu u Beogradu, mora da uđe u srpski narod, posebno u nove generacije, kako ne bi zaboravili doprinos zapadnih prijatelja u stvaranju Republike Srpske, među kojima je holandska apotekarka Jeni Ligtenberg.

"Današnjim generacijama treba da prikažemo ovaj film i sve ono što je radila Jeni Ligtenberg od 1992. do 1995. godine jer, ako nove generacije u Republici Srpskoj zaborave doprinos tih prijatelja u stvaranju Srpske, onda ne možemo ni očekivati da ćemo promovisati ovaj film na pravi način i pokazati jednu drugačiju ulogu ljudi iz zapadnih zemalja i odnos prema srpskom narodu", istakao je Ćosić.

On je rekao da je najbitnije da generacija koja se sjeća perioda od 1992. do 1995. nikad ne zaboravi značaj ovog vremena i tadašnje prijatelje, te ponovio da je Jeni Ligtenberg bila jedna od rijetkih prijatelja sa zapada, za koju postoji obaveza da bude promovisana u narednom periodu za sve što je uradila za srpski narod.

"U ratnom periodu Jeni je bila rijedak primjer. Svi naši zapadni prijatelji iz nekih prošlih vremena koji nam po prirodi pripadaju kao rodoljubivom i slobodoljubivom narodu koji je učestvovao u stvaranju slobode ne samo za svoj, već i druge narode, narodu koji se u Prvom i Drugom svjetskom ratu borio protiv onih koji su željeli da porobe i okupiraju druge, u periodu 1992-1995. godine su okrenuli stranu, a Jeni je bila na našoj strani", naveo je Ćosić.

Nakon razgovora sa direktorom Kinoteke Republike Srpske Snježanom Lalovićem i direktorom Matične biblioteke Istočno Sarajevo Natašom Kulašinac, koproducentima filma, Ćosić je rekao da ovaj film nije slučajno dobio Specijalnu nagradu žirija među 350 filmova.

On je izrazio zadovoljstvo što je Gradska uprava, u saradnji sa ove dvije ustanove kulture, koje djeluju na području grada, pokazala da spona između lokalnih vlasti i ove vrste institucija zaista daje rezultate.

"Najveći zasluge pripadaju njima, koji su zajednički kreirali film, potom zajednički nastupili na ovom festivalu, a kreiran je na taj način da je zaista zaslužio i dobio Specijalnu nagradu žirija", rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, te podsjetio da je Gradska uprava, zajedno sa Matičnom bibliotekom, učestvovala u pripremi knjige o Jeni Ligtenberg, koja je prevedena na engleski jezik i distribuirana mnogim prijateljima koji su dolazili u posjetu Istočnom Sarajevu.

Ćosić je napomenuo da je film o Jeni nadogradnja te knjige, te dodao da je dogovoreno da u budućem periodu Gradska uprava, zajedno sa ove dvije ustanove kulture, radi na daljoj promociji ovog filma.

Lalović je istakao da je film "Jeni, malo svjetlo sa zapada" dobio veliko svjetlo na ovom najstarijem festivalu dokumentarnog filma u Srbiji, te izrazio ponos što je predsjednik žirija bio istaknuti režiser Lordan Zafranović.

"Ovo je film koji zaista njeguje kulturu sjećanja i mi imamo jednog malog heroja koji je učinio jedno veliko djelo. Zbog filma, a i zbog nekih drugih stvari koje će se desiti u budućnosti, kao što su davanje imena ulicama po njoj, Jeni Ligtenberg nije zaboravljena, kao ni njena dobrotvorna djela koja je činila u tom periodu", rekao je Lalović.

Prema njegovim riječima, na Martovskom festivalu, film je bio u međunarodnoj, jakoj konkurenciji, među 77 ostvarenja, odziv publike je bio veliki i izazvao je velike emocije.

Lalović je naveo da će film biti prikazivan i na drugim festivalima, te najavio za ovaj mjesec završetak još jednog ostvarenja koji njeguje kulturu sjećanja u produkciji Kinoteke Republike Srpske, a riječ je o "Pečatu braće Ljubavića", koji govori o 500 godina goraždanske štamparije.

Kulašinčeva je rekla da su na Martovskom festivalu u međunarodnoj konkurenciji, između ostalih, bili filmovi iz Francuske, Slovenije, Slovačke, Irske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Holandije, Iraka i Irana.

Prema njenim riječima, Specijalna nagrada stručnog žirija, koju je dobio film "Jeni, malo svjetlo sa zapada", predstavlja veliku čast i podstrek kako za Matičnu biblioteku tako i za Kinoteku Republike Srpske, ali i Istočno Sarajevo.

"Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, riječ je o filmu koji je dobro prihvaćen i predstavlja početke začeća kinematografije u Republici Srpskoj", naglasila je Kulašinčeva, te dodala da će ove kulturne ustanove nastaviti da rade na očuvanju i bogaćenju kulture sjećanja na ovakve događaje od prije 30 godina koji su se odigrali na ovom prostoru.

Ona je najavila premijerno prikazivanje filma u Beču koje će biti organizovano u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji i bečkom "Prosvjetom".

Film "Jeni, malo svjetlo sa zapada" snimljen je prema knjizi Holanđanke Jeni Ligtenberg "Ratni dnevnik Pale 1993-1995", koju je priredio akademik Mirko Šošić, a ostvarenje je režirao Slobodan Simojlović iz Beograda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana