“Boni i Klajd” najbolji film

Agencije
“Boni i Klajd” najbolji film

London - Film “Boni i Klajd” iz 1967. godine nalazi se na prvom mjestu liste deset najboljih filmova krimi žanra po ocjeni kritičara Dejvida Gritena, javile su agencije.

Gritenovu listu objavio je londonski “Telegraf”, a film “Boni i Klajd”, inspirisan francuskim “novim talasom”, režirao je Artur Pen.

Naslovne uloge u filmu koji je izazvao kontroverzu zbog glamurizovanja kriminalaca i sa lakoćom se kretao od brutalnosti do komedije tumače Voren Biti i Fej Danavej.

“Kazino” Martina Skorsezea iz 1995. godine je, prema riječima Gritena, potcijenjeno ostvarenje u kojem Robert de Niro igra kladioničara koji postaje menadžer kazina u Las Vegasu i nepromišljeno se vjenčava sa bivšom prostitutkom Šeron Stoun.

“Kum 2” Frensisa Forda Kopole je, prema mišljenju mnogih, bolji od prvog dijela, a prikazuje uspon imigrantske porodice Korleone i zastrašujuću transformaciju Majkla (Al Paćino) u mafijaškog bosa.

Skorsezeov film “Dobri momci” iz 1990. takođe se našao na listi kao prikaz mafijaške kulture viđen očima mladića kojeg igra Rej Liota. Zlo gotovo nikada nije izgledalo toliko glamurozno, piše “Telegraf”.

Izvanredni film iz 1997. “Povjerljivo iz L.A.” pružio je zabavan, “fensi” uvid u korupciju u policiji Los Anđelesa.

Gaj Pirs igra pravednog policajca koji istražuje greške u redovima “plavaca”.

Izvanredan zaplet rađen prema romanu Džejmsa Ilroja iziskuje pažnju gledalaca. Za ulogu prostitutke Kim Bejsinger je dobila “Oskara”, dok je Rasel Krou “zacementirao” svoj status holivudske zvijezde.

“The Long Good Friday” iz 1980. predstavlja pokušaj da se gangsterski žanr iz SAD prebaci u London, a Bob Hoskins je izvanredan kako “kokni Skarfejs”.

“Bilo jednom u Americi” iz 1984. je epska labudova pjesma Serđa Leonea, priča o dvojici gangstera (Robert de Niro, Džejms Vuds) od adolescencije do poznog doba.

I film “Rififi” iz 1955. godine, sa detaljnom 25-minutnom scenom pljačke, snimljenom gotovo bez tona, ušao je na listu deset najboljih.

“Lice sa ožiljkom”, ali ono iz 1932. godine,  možda je najbolji (sasvim sigurno najrealističniji i najnasilniji) gangsterski film tridesetih godina prošlog vijeka, sa Polom Munijem kao surogatom Ala Kaponea.

Džejms Kegni

Posljednji na listi Dejvida Gritena je film “Bijelo usijanje” iz 1949. sa Džejmsom Kegnijem, koji je prevazišao samog sebe ulogom neurotičnog, sadističkog mafijaša opsjednutog svojom mamom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana