Bioskopski obračun Kine i Amerike

Branislav Predojević
Bioskopski obračun Kine i Amerike

BANjALUKA - Pregled filmova koji su ove godine bili najgledaniji u bioskopima širom svijeta na neki način je nastavak neočekivane prošlogodišnje situacije na blagajnama, kada je pandemija izazvala tektonske poremećaje u kinematografskoj industriji i slom vladavine Holivuda listama filmova sa najvećom zaradom.

Tačnije, tokom protekle godine, po prvi put u istoriji najgledaniji filmovi na svijetu nisu došli iz Holivuda, već iz Kine, jer je ratni spektakl sa jakim nacionalno-ideološkim nabojem “The Eight Hundred” sa 461 miliona dolara zarade bio najgledaniji film u svjetskim bioskopima, slijedio ga je japanski anima film “Demon Slayer: Mugen Train” (452 miliona dolara), dok je tek na trećem mjestu bio američki film “Bad Boys for Life” sa 426 miliona dolara, koje je, mora se pomenuti uglavnom zaradio prije prvog talasa izolacije.

Slična situacija prijetila je da se ponovi i ove godine, pošto su kineski filmovi ponovo dominirali sa zaradom na kino blagajnama “The Battle at Lake Changjin”, “Hi Mom” i “Detective Chinatown 3” tokom većeg dijela godine, ali je otvaranje bioskopa u SAD i ostatku svijeta tokom ljeta i jeseni sa relativno solidnim uspjesima novog filma o Džejmsu Bondu “No Time To Die” i akcionog spektakla “F9: The Fast Saga” počelo polako vraćati Holivud u trku. Spas u posljednji čas je stigao od bastiona američke filmske industrije kompanije “Dizni” i njihovog superherojskog filma “Spider Man: Mo Way Home”, koji je ovih dana uspio probiti granicu zarade od milijardu dolara, kao prvi film koji je to uspio da učini tokom pandemije virusa korona, čime se Holivud vratio na sami vrh. Ipak jasno je bez obzira na veliki podvig “čovjeka-pauka” da je talas pandemije izazvao velike probleme u zapadnoj filmskoj industriji, posebno u sektoru distribucije, jer je tokom krize veliki broj kompanija, vlasnika lanaca bioskopa propao zbog stalnog pomjeranja filmova. Manjak premijera je uz uspon striming-servisa, koji masovno otimaju filmove za svoju ponudu ili ih prikazuju paralelno sa bioskopskim premijerama, prilično poremetilo odnose u načinu prikazivanja filmova i ciframa koje zarađuju na bioskopskim blagajnama.

Sa druge strane, kineski, južnokorejski i japanski bioskopi su uglavnom radili tokom pandemije, što je uz velika ulaganja kineske države u film, te sve veći rast standarda kineske publike, dodatno ojačalo azijsku produkciju, koja je generalno u velikom usponu tokom posljednje dvije decenije. Ne treba zanemariti ni efekat sve jače cenzure zapadnjačke filmske produkcije na kineskom filmskom tržištu, koja prati sve izraženiji antagonizam na političkom i društvenom planu između dvije supersile što otežava prodor Holivuda na, za njih, potencijalno isplativ bioskopski prostor.

Vanredna profesorica medijskih studija na Univerzitetu Virdžinija Ajne Kokas tvrdi da će odluka Kine da američki filmovi nemaju slobodan pristup izazvati veliki potres u Holivud.

- Holivudski studiji moraće dramatično da smanje svoju potrošnju na produkciju velikih blokbastera. Trenutni budžeti su neodrživi bez pristupa kineskom tržištu. To bi moglo suštinski da promijeni model američke filmske industrije - rekla je Kokas.

Letimični pregled deset najgledanijih pokazuje da ovaj model proizvodnje filmova spada među najgledanije, jer se u top deset filmova po zaradi, uz tri pomenuta kineska filma nalaze tri “Marvelova” spektakla te po jedan blokbaster različitih filmskih studija.

Ako se u budućnosti budžeti budu smanjivali, uz sve veći odljev studijskih filmova prema strimingu i rast dalekoistočne konkurencije, klasična era bioskopskih blokbastera mogla bi polako da krene u filmsku istoriju. Osim, ako povratak Džejmsa Kamerona sa nastavcima “Avatar”, ponovo ne promijeni pravila igre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana