Biografski film „Elvis“ u bioskopima od 24. juna: Uspon i pad kralja rokenrola

Branislav Predojević
Biografski film „Elvis“ u bioskopima od 24. juna: Uspon i pad kralja rokenrola

LOS ANĐELES - Pojedinosti o filmu „Elvis“, koji prikazuje priču o kralju rokenrola Elvisu Prisliju, pomno su čuvane od očiju javnosti još od najave projekta 2019. godine, a sada je konačno objavljena i prva najava, koja pokazuje kako će ovo ostvarenje izgledati.

Režiser Baz Lurman podijelio je trejler ovog ostvarenja u kojem Ostin Batler igra Prislija, a Tom Henks glumi njegovog menadžera Toma Parkera. Film bi trebalo da stigne u bioskope 24. juna.

U novoj najavi prikazan je najveći dio Prislijevog života i karijere, od njegovog siromašnog djetinjstva u Tupelu i pjevanja u crkvi, preko muzičkog vrhunca u pedesetim godinama do njegovog povratničkog specijala iz 1968. godine i odlaska u Las Vegas u poznim danima karijere.

U jednom od ključnih kadrova pjevač je na sceni uz karakteristične pokrete kukova, a Henksov Parker dodaje dramatični ton riječima: „U tom trenutku sam gledao kako se mršavi dječak transformiše u superheroja. To je bila naša sudbina“.

Uz trejler je objavljeno i saopštenje producenata koje objašnjava da se priča bavi složenom i burnom dinamikom između Prislija i Parkera, a koja se proteže više od 20 godina. Prati Prislijev život od uspona i njegove zvjezdane slave bez presedana do pada u zavisnost i brojne skandale, dok se u pozadini odvija evoluirajući kulturni pejzaž i gubitak nevinosti u Americi.

Henksov lik je ključan za Prislijevu karijeru pošto je kontroverzni pukovnik Parker Prisliju obezbijedio ugovor sa RCA 1955. godine, lansirao njegovu karijeru na globalni nivo i na kraju mu pomogao da pređe u Holivud, što je po mnogima označilo početak Elvisovog tragičnog kraja, uz brojne optužbe da je manipulisao njime i iskoristio svog štićenika kako bi finansirao svoju patološku strast za kockanjem.

Glavna uloga povjerena je talentovanom Batleru, čija filmografija uglavnom uključuje sporedne uloge u filmovima kao što su „Mrtvi ne umiru“ iz 2019. godine i „Bilo jednom u Holivudu“, a Lurman kaže da je njegov izbor plod pažljive potrage.

- Pažljivo smo tražili glumca sa sposobnošću da dočara jedinstvene prirodne pokrete i vokalne kvalitete ove zvijezde bez premca, ali i unutrašnju ranjivost umjetnika. Batler je manje poznat glumac, bar za sada, ali igra Elvisa kao da je rođen za ovu ulogu - rekao je Lurman koji je rad sa Tomom Henksom uporedio sa vožnjom u „rols-rojsu“.

Osim režije, Lurman je pisao i scenario sa Semom Bromelom, Krejgom Pirsom i Džeremijem Donerom, dok je produkcija i distribucija povjerena moćnom studiju „Varner braders“. Osim Batlera i Henksa u glumačkoj ekipi nalaze se još Helen Tomson, Ričard Roksburg, Olivija de Jong, Luk Brajs, Nataša Baset i brojni drugi glumci.

 

BIOGRAFIJA

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine. Bio je američki muzičar i nosilac titule „kralj roka“, izuzetno popularan pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka. Prodao je više od 600 miliona ploča i igrao u 33 filma. Tokom dvadesetak godina rada objavio je 97 albuma, a na vrhovima top-lista proveo je čak 996 sedmica. Postao je kulturna ikona i jedan od simbola dvadesetog vijeka.

Svojim nastupima i popularnošću napravio je revoluciju u popularnoj kulturi, postavši prva muzička zvijezda koja je stekla slavu na globalnom nivou, uz status seks simbola i izvođača koji je napravio prekretnicu u sferi muzike kao kulturološke grane. Preminuo je 1977. od posljedica srčanog udara i teško narušenog zdravlja usljed dugogodišnje zloupotrebe narkotika i lijekova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana