Bafta uvela novu nagradu za najbolji dječiji i porodični film

Tanjug
Foto: Tanjug/ AP

LONDON- Filmska nagrada Britanske akademije (BAFTA) najavila je novu nagradu za najbolji dječji i porodični film.

Dječja i porodična nagrada je prva nova nagrada koju je stvorila Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost od kada je uvedena nagrada za kasting 2020. godine, a uskoro će biti uvedena i dodjelom Oskara.

"Prije četiri godine, sproveli smo najsveobuhvatniji set intervencija za dodjelu nagrada u Baftinoj istoriji kako bismo izjednačili uslove za talentovane kreativce koji rade u filmskoj umjetnosti. Vidjeli smo uticaj tih promena u četiri godine podataka o unosu i glasanju od tada. Od više glasača za Baftu koji su gledali više filmova nego ikada ranije do više žena reditelja koje su nominovane u posljednje četiri godine nego u Baftinoj 77-godišnjoj istoriji", rekla je predsednica Bafte Sara Put i istakla da je članstvo Bafte sada "raznovrsnije" i da "bolje predstavlja talentovane ljude" u toj industriji.

Nova nagrada će "proslaviti najbolje filmove koji su privlačni međugeneracijskoj publici" i "profilisati suštinske kreativne doprinose dječjeg medijskog sektora", navodi Bafta u saopštenju, prenosi Gardijan.

U međuvremenu, prijave za kategoriju izvanrednog britanskog filma biće predmet novog bodovnog sistema koji uključuje kriterijume kao što su "nacionalnost kandidata za nominaciju, glavni šefovi odeljenja i glumačka ekipa, zajedno sa slaganjem informacija o koprodukcijama, BFI kulturnom testu, okruženju, izvorni materijal i novi nezavisni filmski faks kredit".

Pobjednici u ovoj kategoriji u posljednje tri godine, filmovi "Zona interesa"(2023), "Duhovi ostrva" (2022) i "Belfast" (2021) postavljeni su i snimani van Britanije, ali su ih snimile prvenstveno britanske producentske kuće.

Bafta je unijela ukupno 120 izmena u 2020. godini, a postepeno se ukidaju neke od mjera koje su uvedene u toj reviziji.

Ta promjena uključuje izbacivanje žirija za nominovanje u kategorijama režije i performansa.

Umjesto toga, poglavlje o režiji i glumačko poglavlje u potpunosti će odrediti dugu listu i nominacije njihove kategorije.

Duga lista za režiju, sa ranijih 16, biće ograničena na 11 kategorija u skladu sa drugim glavnim kategorijama.

Prošle godine, Bafta je negodovala kada je isključila iz takmičenja laureatkinju Zlatnog globusa i zvijezdu ostvarenja "Ubice cvjetnog mjeseca" Lili Gledston.

Filmovi iz 2023. koji su odnijeli pobjedu bili su "Openhajmer", "Jadna stvorenja" i "Zona interesovanja", kao i "Sve mirno na zapradnom frontu" na njemačkom jeziku Edvarda Bergera (2022).

Zahtjevi za najbolji film u bioskopima su pooštreni nakon Covid-a, sa obaveznih 10 projekcija dnevno tokom sedam dana i znatno su povećali debitovanja na najmanje 50 ekrana tokom najmanje nedjelju dana.

Urađene su i druge izmjene u definiciji dokumentarnog filma i procesu užeg izbora za animirane filmove i one koji nisu na engleskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana