Autsajder pobijedio favorita u dvoboju striming servisa

Branislav Predojević
Foto: Tanjug

LOS ANĐELES - Drama "Koda" režiserke Šan Hader trijumfovala je na dodjeli Oskara nad favorizovanim ostvarenjem "Moć psa" i ušla u istoriju kao prvi strimig film koji je pobijedio u najvažnijoj oskarovskoj kategoriji najboljeg filma.

Precijenjeno ostvarenje australijske režiserke Džej Kempion u produkciji "Netfliks" tako se pretvorilo u gubitnika večeri, jer je od 12 nominacija na kraju uspjelo osvojiti samo Oskara za najbolju režiju iz drugog pokušaja autorke. 

Iznenađenje večeri "Koda" osim što je objektivno bolji film od glavnog suparnika, takođe, je uspjelo pobijediti u velikom dvoboju striming servisa, jer je njegova pobjeda servisu "Apple +", donijela prvog Oskara za najbolji film, iako je konkurentski "Netfliks" ove godine imao ukupno 27 nominacija. 

Takođe, "Koda" je dobila Oskare za najboljeg sporednog glumca Troju Kotsuri (prvi gluvi glumac dobitnik) i najbolji adaptirani scenario, što je dodatni pokazatelj sve veće moći striminga u filmskoj umjetnosti. 

Režiserka Heder imala je manji budžet i daleko iskusniju autorku kao glavnog rivala, ali je uspjela da uđe u istoriju sedme umjetnosti čega je bila svjesna prilikom govora.

- Hvala Akademiji za to što je "Koda" ušla u istoriju večeras. Nije bilo lako ovo putovanje. Ekipa, vi ste bili porodica na ekranu i van ekrana i svi žele da budu dio nje i sad niko neće da je napusti - rekla je Heder.  

Potpuno očekivano film "Dina", režisera Denija Vilneva pokupio je glavne nagrade u tehničkim kategorijama za najbolju fotografiju, zvuk, originalnu muziku Hansa Cimera, scenografiju, vizuelne efekte i montažu, dok je nagrada za najbolji kostim zasluženo otišla filmu "Kruela", što je takođe već tradicionalni trend kod glasača Akademije, da filmovi koji su favoriti publike završe sa utješnim nagradama.

Legendarni Hans Cimer koji nije mogao da prisustvuje uživo, ipak, se oglasio na "Tviteru" nakon apsolutno zasluženog priznanja.
- Dva je ujutru u Amsterdamu, moja ćerka Zoi me probudila da odemo u bar hotela. Vau! Oskar - napisao je kompozitor.

Glumac Vil Smit nakon tri propale nominacije napokon je uspio dobiti Oskara za najbolju mušku ulogu u filmu "Kralj Ričard", te napraviti medijski šou tokom dodjele kada je ošamario kolegu Krisa Roka zbog šale na račun frizure njegove supruge Džade Pinket Smit. 

Iako, ostaje otvoreno pitanje da li je to bio stvarni ili inscenirani obračun internet se zapalio nakon pomenutog gesta, a Smit se izvinio nakon što je dobio Oskara. 

"Ričard Vilijams bio je žestoki branilac porodice. Izgledam kao ludi otac baš što su govorili za Ričarda, ali ljubav vas tjera na lude stvari" rekao je Smit. 

S druge strane, glumica Džesika Čestej pobijedila je favorizovane rivalke Nikol Kidmen i Kristinu Stjuart u trci za najbolju žensku ulogu, ali ovo više djeluje kao ispravljanje propusta odranije (dvije neuspješne nominacije u daleko boljim filmovima), nego realno zaslužena nagrada za rolu u filmu "Oči Tami Fej". 

Glumica Arijana DiBouz dobila je Oskar za najbolju žensku sporednu ulogu za Anitu u rimejku "Priča sa zapadne strane" Stivena Spilberga. Iz publike je taj događaj pratila prva Anita, slavna Rita Moreno, koja je osvojila 1962. godine Oskara za ulogu u originalnoj verziji filma, a pojavljuje se u i rimejku. 

Najbolji originalni scenario ima "Belfast" Keneta Brana. Animirani dugometražni film godine je, takođe očekivano, Piksarov "Enkanto" što je mala nepravda odličnom "Mišelovi protiv Mašina" iza kojeg je takođe stajao "Netfliks".

Najbolji dugometražni dokumentarni film godine je odlična priča o muzičkom festivalu u Harlemu 1969. godine "Ljeto soula (…ili revolucija koja nije bila na televiziji)", dok je najbolji inostrani film japanska drama "Vozi moj auto" koji je bio apsolutni favorit.

Bili Ajliš i njen brat Finias O'Konel osvojili su Oskara za pjesmu godine za film o Džejmsu Bondu "No Time to Die", što je treća Bondova pjesma zaredom nagrađena Oskarom.

Dan ranije uručeni su Oskari za životno djelo koje su dobili Semjuel L. Džekson, jedan od omiljenih glumaca reditelja Kventina Tarantina i norveška zvijezda Liv Ulman koja se u svijetu proslavila 1967. godine ulogom u filmu "Persona", slavnog Ingmara Bergmana. 

Jedan od najboljih režisera današnjice Tomas Pol Anderson nominovan sa filmom "Pica od sladića", nastavio je svoj gubitnički niz, jer je tokom karijere čak 12 puta bio nominovan za Oskara, ali još uvijek čeka svog Oskara što je šteta, jer je snimio jedan od najboljih filmova godine. 

Realno to je čak i dobro, jer odlični filmovi poput "Zelenog viteza" ili "Brojač Karata" nisu bili ni nominovani. 

Svečanost je, kao i svake godine, prenosila američka televizijska mreža ABC. 

Ceremonija je protekla očekivano u patetičnim porukama na račun rasnih, društvenih, seksualnih i ostalih prava sa akcentom na Ukrajinu, dok su organizatori očajnički pokušavali vratiti gledanost ceremonije (u tom svjetlu možda treba posmatrati i Vil Smitov viteški gest) brojnim sporednim aktivnostima, uključujući i prilično neduhoviti voditeljski trio Redžina Hol, Ejmi Šumer i Vanda Sajks. 

Dodjelom Oskara završena je sezona uručenja filmskih nagrada u svijetu.

POHOD

Niskobudžetna drama "Koda", inače rimejk francuskog filma " La Famillle " bila je hit na Sandes Film Festivalu, osvojivši četiri nagrade čime je počeo njen trnoviti put do Oskara.

Kritičarima se film takođe svidio i dobio je 96 odsto odobrenja na sajtovima " Rotten Tomatoes " i 74 na "Metacritic". Moćni striming servis "Apple TV+" kupio je "Kodu" na Sandensu za rekordnih 25 miliona dolara i počeo da ga emituje 13. avgusta, što se ispostavilo kao odličan potez, jer je svom distributeru omogućio trijumfalni trenutak u istoriji striminga.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana