Audio-vizuelni centar Srpske obilježava drugu godinu postojanja

Milanka Mitrić
Audio-vizuelni centar Srpske obilježava drugu godinu postojanja

BANjALUKA - Audio-vizuelni centar Republike Srpske, povodom druge godine postojanja sutra i prekosutra organizuje projekcije, promociju knjige i razgovor s dvojicom režisera, različitih generacija i stvaralačkih usmjerenja.

- Povodom druge godine postojanja Audio-vizuelnog centra Republike Srpske odlučili smo da organizujemo dvije projekcije i jednu promociju knjige, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije. Pomogli smo drugo izdanje knjige “Malo iznad tla” Stefana Arsenijevića, koja će biti promovisana tom prilikom - rekla je za “Glas Srpske” direktorica Audio-vizuelnog centra RS Anja Ilić, koja je najavila događaje.

Tako će svi filmoljupci sutra od 19 časova u “Sinestaru” u “Delta planetu” imati priliku da pogledaju restauriranu verziju filma Srđana Karanovića “Miris poljskog cveća” te da prisustvuju razgovoru s režiserom Srđanom Karanovićem, koji će nakon projekcije voditi režiser Marko Šipka.

- Film prati uspešnog i poznatog glumca koji napušta pozorište kako bi živeo kod svog prijatelja na remorkeru. Ljudi iz njegovog doskorašnjeg okruženja saznaju više o njegovom potezu i dolaze na obalu reke da bi i sami živeli slobodne živote. Pitanje je ko je tu šta našao - zvanični je opis radnje ovog kultnog ostvarenja objavljenog 1977. godine, koje je, između ostalog, 1978. godine osvojilo nagradu Međunarodne federacije filmskih kritičara na Kanskom festivalu. U ovom filmu glumili su Ljuba Tadić, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić i drugi.

Drugog dana, u subotu u 12 časova u “Sinestaru” će biti prikazan film Stefana Arsenijevića.

- To je film “Strahinja Banović”, koji je na festivalu u Karlovim Varima osvojio četiri nagrade. Imaćemo i razgovor sa autorom nakon projekcije u “Sinestaru”, o njegovom filmu, a razgovor će takođe voditi Marko Šipka - kazala je Ilićeva o ovom filmu, u kojem igraju Ibrahim Koma, Nensi Mensa Ofei, Nebojša Dugalić i drugi.

Posljednji događaj koji je na programu u subotu je promocija knjige o ostvarenjima Srđana Karanovića nazvane “Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima”. Promocija će biti održana u hotelu “Meriot” od 19 časova. O knjizi će govoriti reditelji Srđan Karanović, Stefan Arsenijević i urednik knjige Miroljub Stojanović.

- To je knjiga koja predstavlja razgovore između autora i reditelja Srđana Karanovića, govori o procesu nastanka njegovih filmova i koja je napravljena u formi intervjua. To je jedno zanimljivo izdanje, koje će biti značajno za sve mlade i naše autore koji se bave filmom. Gosti na promociji biće i autor knjige Stefan Arsenijević, ali i Srđan Karanović, veliki filmski reditelj koji iza sebe ima filmove “Virdžina”, “Petrijin venac”, “Nešto između”, “Besa”, “Miris poljskog cveća”... - istakla je Ilićeva.

Ulaz na sve je besplatan, a pozivnice je moguće preuzeti od 8 do 16 časova u prostorijama Audio-vizuelnog centra RS, koji se nalazi unutar zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana