Animirani klasik “Ledeno doba” slavi dvije decenije od premijere: Tihi početak franšize od tri milijarde dolara

Branislav Predojević
Animirani klasik “Ledeno doba” slavi dvije decenije od premijere: Tihi početak franšize od tri milijarde dolara

LOS ANĐELES - Kada je na današnji dan prije dvadeset godina animirani film “Ledeno doba” stigao pred publiku, niko osim njegovih autora nije vjerovao da prisustvuje stvaranju klasika i početku franšize vrijedne nekoliko milijardi dolara.

Jednostavno rečeno, nekad i najveće stvari u filmskoj industriji imaju skromne početke poput “Ledenog doba”, multimedijalne franšize koja je pokrenula “Blu skaj” studio, zaradila milijarde u bioskopima, preživjela spajanje “Diznija” i “Foksa” i traje do danas.

Sve je počelo animiranom avanturom sa simpatičnim praistorijskim životinjama i izgubljenom ljudskom bebom koja je obavila solidan, ako ne i revolucionaran posao sa 3D računarskom animacijom, sa dovoljno dobrim rezultatima na blagajnama da opravdava nastavke, što će postepeno stvoriti jednu od najvećih animiranih franšiza svih vremena.

Da bude zanimljivije, “Foks” kasnih  devedesetih nije imao odjeljenje za animaciju osim malog “Blu skaj” studija, koji je radio efekte za filmove kao što su “Osmi putnik” i “Borilački klub” i čak se našao pred prodajom. Trenutak za promjenu došao je kada je njihov kratki film “Zec” bio nominovan za “Oskara”, nudeći priliku da animatorska kuća napravi dugometražni film.

Producent Lori Forte i jedan od osnivača studija, Kris Vedž, donijeli su scenario za film pod nazivom “Ledeno doba”, koji je napisao Majkl Vilson, i predložili da studio umjesto toga snimi taj film.

- Bio je to izvanredan scenario i studio nam je rekao da će nam ga dati ako ga možemo pretvoriti u komediju. To je bila naša jedina prilika da uradimo ono što smo oduvijek željeli - kazao je Vedž.

Vedž je angažovan da režira zajedno sa Karlosom Saldanom, uz pisce Majkla Berga i Petera Akermana koji su uključeni da pojačaju komične elemente scenarija, koji je prvobitno bio zamišljen kao tradicionalni 2D animirani film sa ozbiljnijim tonom.

Umjesto toga, prerastao je u komediju sa srcem koja je u potpunosti kompjuterski animirana. Uz glumačku ekipu koju su predvodili Rej Romano kao Manfred, Denis Liri kao Dijego i Džon Leguzijamo kao Sid, svi elementi su bili na mjestu za film koji će definisati “Foksov” trijumf. Radeći protiv malog budžeta od 59 miliona dolara, film “Ledeno doba” je stigao u bioskope 15. marta i debitovao sa 46,3 miliona dolara, završivši na kraju sa 176,3 miliona dolara. Na međunarodnom planu poslovao je još bolje zaradivši još 206,8 miliona dolara za ukupno 383,2 miliona dolara zarade. Uspjeh “Ledenog doba” nastao je kao rezultat dobrog scenarija i želje autora da ga pretvore u stvarnost.

- Ne vjerujem da iko ima monopol nad dobrim idejama. Ako brinete o tome šta drugi ljudi rade, izgubićete fokus na svom poslu. Osim toga, ne takmičiš se ni sa kim osim sa sobom. Drugi nemaju veze sa tim da li si napravio dobar film ili ne - rekao je Vedž.

Potpuno neplanirano “Foks” je dobio zlatnu gusku koja je na kraju bila odgovorna za milijarde dolara na blagajnama u narednih 17 godina. Samo franšiza “Ledeno doba” iznjedrila je još četiri nastavka, koji su zaradili 3,2 milijarde dolara, a vrhunac je bi­o 2012. godine sa filmom “Ledeno doba: Kontinentalni sudar” koji je zaradio  879 miliona dolara uz budžet od 95 miliona dolara. 

“Dizni” je kupio “Foks” 2019. godine, a u februaru 2021. je potvrđeno da zatvaraju studio “Blu skaj”. Bio je to tužan kraj studija koji je od ničeg postao važan dio industrije, ali i razumljiv s obzirom na kapacitet “Diznijeve” animacije. Ipak, iako je “Foks” nosio serijal, sada ga “Dizni” oživljava serijalom “Ledeno doba - Avanture divljeg Baka”, održavajući franšizu živom na potpuno nov način nakon 20 godina od dana kada su jedan ljenjivac, tigar, mamut i beba prvi put stigli u bioskope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana