Animirani film “Svjetlosni” stiže u bioskope 17. juna: Priča o igračkama u dalekom svemiru

Branislav Predojević
Animirani film “Svjetlosni” stiže u bioskope 17. juna: Priča o igračkama u dalekom svemiru

LOS ANĐELES - Animirana priča o igračkama u dalekom svemiru, u kojoj je glavni lik Baz Svjetlosni, priča je smještena u film “Svjetlosni”, novo “Diznijevo” i “Piksarovo” ostvarenje koje u bioskope stiže 17. juna.

Radi se o spinofu i nastavku legendarne franšize “Priče o igračkama”, za koju je ove sedmice objavljena još jedna najava.

Za režiju je zadužen veteran franšize Angus Meklejn, koji je zajedno sa Džejsonom Hedlijem pisao i scenario, dok glumac Kris Evans daje glas glavnom junaku, svemirskom rendžeru Bazu Svjetlosnom, umjesto Tima Alena.

Prvi film iz franšize “Priča o igračkama” lansirala je “Piksar” na globalnu scenu, revolucionisala animaciju i zauvijek promijenila lice “Diznijevog” brenda.

 Kalifornijski animirani studio je rastao iz godine u godinu sa filmovima “Potraga za Nemom”, “Čudovišta iz ormara”, “Voli”, ali su kauboj Vudi i rendžer Baz ostali njihov prepoznatljiv znak. Potom je 1999. godine stigla “Priča o igračkama 2”, treći dio prikazan je 2010. godine, dok je četvrti nastavak prikazan 2019. godine. Ipak, kako se primicala svom 30. rođendanu, franšiza je polako gubila korak u pogledu kvaliteta, ali i zarade, pa su čelnici “Piksara”, brzo reagovali i polako počeli pripremati teren za restart franišze. Prvo se pojavila animirana serija o avanturama svemirskog rendžera Baza i Zvjezdane komande, jednog od najpopularnijih junaka matične franšize, da bi potom počela produkcija samostalnog dugometražnog filma, koji će se opisati kao nastavak, prednastavak, novo pokretanje, osmišljavanje ili oživljavanje dobro poznate priče.

Režiser i scenarista Meklejn kaže da je bio inspirisan starim naučnofantastičnim filmovima iz sedamdesetih i osamdesetih, ali uz moderne tehnike animacije i osjećaj za duh vremena.

- Animacija je uzela nekoliko vizuelnih lekcija iz svemirskih operskih filmova, poput onih iz franšize “Ratovi zvijezda”, iako nismo kopirali nikoga, već napravili svoju svemirsku priču o igračkama - rekao Meklejn.

Sam film zasnovan na pozadinskoj priči iz “Priče o igračkama”, u svemiru Baza Svjetlosnog, gdje je Zvjezdana komanda prava organizacija, a Car Zurg prava galaktička prijetnja.

U novoj najavi prikazani su Baz i njegovi prijatelji iz Zvjezdane komande napuštene na vanzemaljskoj planeti, a titularni heroj slučajno putuje 62 godine u budućnost u pokušaju da im pomogne da se vrate kući, dolazeći u sukob sa okrutnim Zurgom.

Dok gleda svoje prijatelje i porodicu oko sebe kako stare dok on ostaje istih godina, Baz se utrkuje s vremenom s nadom da će sve vratiti na Zemlju. Najava obiluje brojnim akcionim sekvencama uz neosporni šarm Krisa Evansa u glavnoj roli, dok ostale glasove daju Keke Palmer, Dejl Souls, Taika Vaiti, Uzo Aduba , Džejms Brolin i drugi.

Serijal

Prvi film iz serijala bio je prvi dugometražni film koji je napravljen korišćenjem kompjuterski generisanih slika. Proizvedeni sa budžetom od 520 miliona dolara, filmovi “Priče o igračkama” zaradili su više od tri milijarde dolara postavši 20. franšiza s najvećom zaradom u svijetu i četvrta animirana franšiza. Svaki film je postavio rekorde na blagajnama, a treći i četvrti su uvršteni u 50 najboljih filmova svih vremena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana