Animirani film “Kantervilski duh” od danas u bioskopima

Priredila: Milanka Mitrić
Animirani film “Kantervilski duh” od danas u bioskopima

BANjALUKA - Priče o duhovima i ukletim kućama česti su motivi u književnim djelima, a jedno od takvih djela je klasična kratka i duhovita priča Oskara Vajlda “Kantervilski duh”, objavljena daleke 1887. godine.

Ovo je prva Vajldova priča ikad objavljena (i to u časopisu “The Court and Society Review”) i jedno je od djela koja su mnogo puta adaptirana u filmove i serije, a najnovije objavljeno je animirani film u režiji Kima Burdona i Roberta Čendlera.

- U Engleskoj s kraja devetnaestog vijeka, kada naučni pronalazak donosi nove poglede na svijet, moderna američka porodica useljava se u svoju tek kupljenu seosku kuću da bi saznala da li je okružuju duhovi. Ser Sajmon Kantervil uspješno pohodi terenom više od tri stotine godina, ali u momentu kada pokušava da uplaši nove ukućane susreće se sa novim izazovima - stoji u kratkoj najavi ovog filma, koji je novo oživljavanje klasične priče koja prati njihov život u toj kući i susret sa Kantervilom, poricanje i suočavanje sa istim.

Poseban dio priče je prijateljstvo koje se razvije između Sajmona Kantervila i Virdžinije.

Glasove u ovoj adaptaciji pozajmili su Hju Lori, Fredi Hajmor, Stiven Fraj, Miranda Hart, Imelda Stonton.

Kritike filma su različite, ali većina kritičara bilježi, tačnije, hvali posebno fino uhvaćene momente iz originalne priče.

- Dok se najmlađoj publici može dopasti šarm komedije ove verzije “Kantervilskog duha”, film je ipak najprijemčiviji omladini. Takođe, među starijom publikom vjerovatno najdopadljivije će biti susret Fraja i Lorija. Kako ljudi kažu, malo Fraja i Lorija ne može da škodi - bilježi Ričard Vitaker u kritici.

Kritičar “Gardijana” Piter Bredšo takođe se osvrnuo na ovaj film, dajući mu prosječnu ocjenu 3/5.

- Ovo je jedna dobroćudna animacija, bazirana na kratkoj priči iz 1887. godine, predvođena vokalima Stivena Fraja i Hjua Lorija. Premda su obojica prisutna, volio bih da možemo više čuti Hjua Lorija - naveo je Bredšo.

Film je premijerno prikazan 22. septembra u Irskoj, a od danas je na repertoaru domaćih i svjetskih bioskopa.

Sinhronizacija

Ovaj animirani film dobio je i svoju sinhronizovanu verziju na srpskom jeziku. U pozajmljivanju glasova učestvovali su Uroš Petrović, Ognjen Amidžić, Marko Kon, Mia Pajčin i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana