Animirani film "Elementi" stiže u bioskope: Suprotnosti se privlače

Milanka Mitrić/agencije
Animirani film "Elementi" stiže u bioskope: Suprotnosti se privlače

BANjALUKA - Zemlja, voda, vatra i vazduh, četiri elementa koja kroje svijet, u zanimljivom univerzumu oživljena su animacijom u novom "Diznijevom" filmu nazvanom "Elementi".

Ovaj film od četvrtka stiže u bioskope širom svijeta, kao i u banjalučki "Sinepleks Palas" i brojne kulturne centre u državi.

Priča filma "Elementi" smještena je u svijet u kojem žive i koegzistiraju osnovna četiri elementa: vatra, zemlja, voda i vazduh i gdje ne mogu da se miješaju, ali na kraju ipak njihove suprotnosti ih privuku jedne drugima.

- Vazduh često ima glavu u oblacima, dok zemlja zna biti odviše plodna! Voda uvijek svuda prodre. A vatra? Ona se lako užari. Ali svi oni žive po jednom pravilu - elementi se ne miješaju. Uprkos njihovim očiglednim i suštinskim razlikama elementi će ipak shvatiti da su mnogo sličniji nego što su mislili i da je ono što se nalazi iznutra puno važnije od onoga što je izvana - stoji u opisu radnje filma.

Ovo animirano ostvarenje režirao je Piter Son, prema scenariju Džona Hoberga, Ket Likel i Brende Hšue.

Kritike se kreću od izuzetno pozitivnih, pohvalnih, do loših, u kojima kritičari navode da je riječ o jednom od najgorih "Diznijevih" ostvarenja.

- Ovo je novi pogled na sličnu filmsku priču i formu, oživljen naprednom tehnologijom i napravljen na pravi umjetnički način. Film je prepun kompleksnih dijelova - zabilježio je kritičar Ben Krol.

Kritičar Dirk Libi naveo je da to što ljudi iznova i iznova bivaju zaljubljeni u animirane filmove nije nikakva novost.

- To se dešava stalno. Međutim, nikada nisam vidio da jedan veliki studio kao što je "Piksar" napravi čisto romantičan film, koji može svakoga da rasplače - navodi Libi.

Kritičar Džordan Mincer ističe da bi film možda bio i bolji da su se usudili da više rizikuju s radnjom.

- Možda bi na taj način zadovoljili manje publike, a za ovakav projekat je potrebno da bude profitabilan, ali trebalo je da rizikuju. Elementi se u filmu savršeno uklapaju, toliko da je kreativnost pomalo zagušena, te publika možda bude i razočarana - navodi on.

Film je premijerno prikazan 27. maja na Filmskom festivalu u Kanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana