Animirani film “Aladin” izašao prije 30 godina: Priča o pravoj ljubavi i pohlepi

Ilijana Božić
Animirani film “Aladin” izašao prije 30 godina: Priča o pravoj ljubavi i pohlepi

BANjALUKA - Animirani film “Aladin”, koji je pričom o ljubavi, pohlepi i gramzivosti uz opojnu magiju Orijenta osvojio najmlađu publiku i odrasle, nastao je po motivima priče o Aladinu i čarobnoj lampi iz zbirke “Hiljadu i jedna noć”, a snimljen i objavljen je prije 30 godina.

Ovaj animirani film snimljen je u produkciji Volta Diznija 1992. godine, a ova bajka je doživjela mnoštvo adaptacija, od brojnih mjuzikala, pozorišnih predstava do dugometražnih ostvarenja.

“Aladin i čarobna lampa” jedna je od najslavnijih priča iz “Hiljadu i jedne noći” otkako ju je 1710. godine Antoan Galand uključio u tu slavnu zbirku arapskih priča.

Ova bajka i animirani film zabavni su, ali i veoma poučni kako za djecu tako i za odrasle, jer podsjećaju na zaboravljene vrijednosti.

Uživajući u toplim, veselim bojama i zanimljivim ilustracijama princeze Džasmin i siromašnog dječaka Aladina, njegovog ljubimca Abua i avanturama sa duhom posmatramo priču o ljudskoj pohlepi i pokvarenosti te o kaznama koje kad-tad sustignu one koji čine loša djela.

Posebnu čar crtanom filmu daje raskoš i magija orijentalnog svijeta i mašte u kojem su mogući leteći ćilimi i čarobne lampe, duhovi koji ispunjavaju želje, ali i blještavilo rubina, safira i bezbrojnog dragog kamenja.

Većina dječaka i djevojčica prestraši se na pomen Džafara i ogromne zmije koji žele da unište Aladina i Džasmin. I treba, jer ovaj animirani film pokazuje šta su prave životne vrijednosti i uči nas da one nemaju nikakve veze sa materijalnim stvarima i novcem i pokazuje kako prolaze oni koji žele da naude drugima. Vidimo da čarobni duh može da nas učini bogatima ili da nas odvede u nebeska prostranstva, ali ne može da ostvari one želje koje se tiču ljubavi i porodice.  

Mališani posmatrajući Aladinove avanture shvataju da se ničije srce ne može osvojiti lažima te da prava ljubav pobjeđuje sve prepreke, ali i da se u životu najbolje osloniti na samog sebe, na svoj trud i rad.

Nastavci

Crtani film “Aladin” je osvojio mnoštvo nagrada, a najviše za album sa pjesmama iz filma. Zbog tolikog uspjeha koji je postigao, odlučeno je da će se napraviti još dva dodatna filma. Drugi film nosi naziv “Aladin 2: Povratak Džafara”, dok se treći zove “Aladin 3: Aladin i kralj lopova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana